Thursday, May 29, 2008

Iqra'..


Lately, aku suka layan orang baca Quran bertaranum. Biasanya, aku lagi suka dengar bacaan secara biasa jer. Lebih rileks and smooth. Cuma dalam seminggu ni jer lah aku beralih angin sikit. Kadang-kadang, senyap-senyap aku buat sendiri. Ye lah, asik nyanyi lagu "Sempurna" jer, sekali-sekala, kita ikutlah jalan ulul albab nih. Hehehehe...

Teringat masa belajar Al Quran dulu, kelas yang paling aku malas nak pergi sudah semestinya Taranum. Kalau Hafazan, Qiraat, Sirah, Tajwid memang aku suka. Bukan apa, pasal aku mesti kantoi tak reti nak buat. Aku pun hairan bin ajaib. Kalau lagu lain senang jer aku tangkap. Tapi kalau lagu taranum, berabad nak tangkap skor dia. Aku nampak lah beza dia antara lagu macam Bayyati, Nahwan, Hijaz, Sikah.. tapi beza lenggok dalam tiap lagu tu yang macam aku tak dapat tangkap, macam bila nak Jawwab, bila nak Jawaabul Jawwab.. itu yang buat aku frust tuh.. Aku memang tabik lah kat bebudak Akademi Al Quran (NTV9). Diorang ni siap baca Al Quran dengan ikut Qiraat lagi. Memang dasat. Mana nak ingat lagunya, mana nak ingat riwayatnya..

Anyway, cuma nak ingatkan diri sendiri and sesiapa yang membaca, pesan dari Ustaz aku di sekolah dulu i.e Ustaz Nazri Embong, ".. Al Quran itu dibaca kerana rahmat yang ada padanya, bukan kerana kita mabuk dengan lagu atau sejarah padanya..".

Wednesday, May 28, 2008

Pendidikan Moral (& Etika)




I did mentioned in my last entry that I'll be on leave untill Thursday right? Tapi, apakan daya, hamba terpaksa kembali bekerja hari ini. Nevermind. At least, dah uruskan beberapa perkara.

Itu hari ada bagi talk to a few government servants about financial management. At the end of the session, macam biasa, ada Q&A. Maka bangunlah seorang uncle nih bertanyakan pada aku soalan yang tiada kena mengena dengan financial management. Kalau ikutkan malas nak menjawab pasal cara dia tanya tu memang sah nak uji aku and di luar topik perbincangan. He asked me "..what is the difference between moral & ethic?..". Moral & Etika. Aku senyum and answered his question.

Moral dan etika ini biasanya orang akan kata sama jer, tapi hakikatnya, ia sering berkonflik. Senang cerita, moral ialah "doing the right thing", while etika ialah "doing things right". Jelas? Aku bagi contoh, polis yang tahan orang bawak kereta laju. Bila ditanya, orang tu jawab pasal anak dia sakit di rumah. Now, kalau ikut moral, the right thing to do is to let go the guy. But, kalau ikut etika, dia still kena saman orang tu. Nampak tak? Sebab itu aku kata moral dan etika ni sering ada konflik.

Satu contoh lagik, dalam bidang politik. Tun Mahathir keluar UMNO. Adakah dia tidak bermoral dan tidak beretika? Mungkin bagi dia, selagi dia duduk dalam UMNO, yang pada pandangannya sudah tidak relevan, he is not doing the right thing, dalam ertikata lain, tidak bermoral. Tapi adakah dengan keluar dari UMNO dia "doing things right" (beretika)? Nampak tak?

Dalam pengurusan kewangan, orang yang beretika akan berbelanja ikut kemampuan dia sampai nak bersedekah pun berkira, tapi kalau orang tu bermoral, dia akan cuba gak bagi sikit kat orang yang mintak sedekah.

My point, sebenarnya dalam hidup, kita kena ikut jalan tengah-tengah moral dan etika. Jangan terlalu rigid, tetapi jangan juga terlalu soft. Bak kata orang tua dalam kes moral dan etika ni, "..buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali..".


Monday, May 26, 2008

Another Snake Story


Actually, I'm on leave until next Thursday. Ada hal sikit di Kuala Terengganu. Banyak benda nak settle. Bulan ni memang banyak betul benda berlaku. Sampai naik tensen aku. Tensen..

Antaranya, itu hari, aku baru jer sampai umah di KT. Aku pun pergilah toilet nak water my dragon. Rupa-rupanya memang ada dragon.. dalam itu toilet bowl!! Terkejut beruk aku. Mana tidaknya.. tengah syok-syok buang sisa toksid, terjojol keluar kepala dengan lidah terjelir-jelir. Aku memang kalau haiwan reptilia nih aku lemah lutut sikit. But since my wife mengandung, malas buat dia terkejut. Aku buat apa yang aku tau (btw, hamba beristinjak dulu ek..), traditionally, confirm memang snake. Ye lah, takut benda lain lak kan.. Aku tutup toilet, tutup pintu, and suruh isteri aku guna toilet lain. Dia tanya apasal, aku diam jer..

Besok, pagi-pagi aku sudah operasi. Aku masak air 3 kendi. Bini aku tanya naper? Aku cakap sebenarnya malam tadi ada snake in the toilet bowl. Bini aku pun dah ketar. Kalau aku bagitau malam tadi entah macamner agaknyer.. Aku bukak toilet, nampak dia still ada situ. Aku bukak sikit toilet bowl tu, aku jirus air panas. Macam-macam bunyi pulak aku dengar. 2,3 kali siram aku check dah takder. Aku tabur garam, pun senyap jer.. Aku pun berkawal kat tepi toilet takut keluar lak haiwan tu. Bila confirm semua ok, aku pun testing toilet tu. Terkawal!! Hehehehe..

Itulah cerita ketiga aku pasal snake.. apasal? Aku pun tak tau..



Friday, May 23, 2008

Teori Pengembaraan Masa


Aku ada satu teori gila sebenarnya. Teori kenapa ada manusia yang boleh berjalan menembusi masa sedangkan dia bukan mutan. Hehehehe... macam takder benda lain nak pikirkan? Tak tau lah korang boleh terima atau tidak. Aku tulis idea aku nih dalam "Buku Kecil" aku. So, aku nak share dengan korang buah pandangan aku.

Hipotesis 1:

Masa merupakan makhluk Allah berdasarkan pemahaman yang Al Khalid (pencipta) akan bersumpah atas nama makhluknya dan makhluk akan bersumpah atas nama Penciptanya (Allah). Di dalam surah Al 'Asr Allah bersumpah di atas nama masa. Oleh itu masa juga adalah makhluk walaupun tidak berjasad.

Hipotesis 2:

Berasaskan fakta bahawa manusia itu diciptakan Allah sebagai Khalifah di muka bumi, dengan izin Allah, manusia boleh memerintah apa sahaja makhluk di muka bumi ini sebagai Khalifah di muka bumi.

Kesimpulan:

Sebagai Khalifah di muka bumi manusia boleh memerintah apa sahaja makhluk yang ada termasuk ruang dan masa. Apabila ini terjadi, maka perjalanan menembusi masa dan ruang boleh berlaku. Namun, beberapa syarat harus dilaksanakan seperti kejernihan batin, yakni manusia haruslah mensucikan keadaan jasmani dan rohani, 100% pengabdian kepada Allah.

Hehehe.. panjang lagi huraian dia sebenarnya, tapi malas nak taip..gambar kat atas tu, aku amik dari Buku Kecil aku.. antara isi kandungan.. siap dengan ilustrasi lagi..


Thursday, May 22, 2008

Kenapa?

Napelah komen aku tak pernah kuar kat blog Che Det? Argghh...

Kawan Dunia Akhirat..


Malam tadi, nothing much to do. Lepas ajar housemate tu main gitar, I don't know what else to do. Amik buku Buya Hamka, hmmm.. no mood to read. Lansung hamba pun masuk bilik, baring-baring. Tetiba terfikir yang dalam banyak-banyak benda di dunia ni, antara yang aku belum ada lagi ialah seorang kawan baik. Of course I have a wife to resort that. Tapi, aku memang takder kawan baik yang boleh dipertimbangkan sebagai kawan dunia akhirat.



Kenapa ek? Kalau nak dikirakan, aku banyak gak kawan. Merata dalam Malaysia nih, since aku dok merayap sana sini. Bukannya aku tak pandai berkawan, in fact aku berani jamin yang if you are around me, walaupun baru pertama kali jumpa, aku akan buat korang macam dah lama kawan. But still.. Wife aku toksah kira lah. Kawan baik dia dari sekolah rendah pun still contact dia lagi.



Last-last aku buat kesimpulan yang semuanya pasal aku. Aku sendiri bukanlah seorang kawan yang baik. Aku ni jenis take for granted seorang sahabat. Aku malas nak contact kawan-kawan, walaupun dalam hati aku selalu ingat kat diorang. Aku cuma akan contact diorang bila aku nak jer, macam bukan jadi tanggungjawab aku untuk jaga persahabatan tu. Tapi, ini perangai sejak kecik lagi nih. Macamner nak ubah ek? Kalau ada kawan-kawan yang kenal HambaMaya, mintak maaflah. Aku takder reason nak bagi kenapa aku tak contact korang. But, I always appreciate our friendship..



Fikir sekali lagi, ini adalah salah satu sunnah Nabi Muhammad s.a.w yang aku masih tak buat lagi since aku masih belum ada sahabat seperti Saidina Abu Bakar, Saidina Umar, Saidina Ali dan para sahabat r.a.



Sekali, aku yang kena pacak... hehehehe..




Wednesday, May 21, 2008

Berambus!!


I've came across an entry in a blog recently. And it sure make me feel quite insulted with the blogger's idea. The entry is actually based on a writing by somebody, yang mempersoalkan tentang adakah Melayu itu satu bangsa?


Dia menyatakan tidak ada satu bukti yang menyatakan bahawa Melayu itu satu bangsa sendiri. Maksudnya terhasil dari campuran bangsa-bangsa lain, tidak seperti bangsa Arab, bangsa Cina dan bangsa India. Tegasnya, yang dikatakan bangsa Melayu ini ialah campuran bangsa lain seperti Jawa, Banjar, Bauyan, Minang, Bugis dan lain-lain yang disebut sebagai perantauan nusantara. Di Tanah Melayu sendiri, mungkin ada juga percampuran dengan kaum Siam untuk bahagian utara dan timur.


Now, aku bukan emo or else. Tak kira betapa aku rasa tersinggung pun, itu pemahaman dia. Memang betul apa dia cakap, Melayu ini banyak campuran. Melayu ni ada banyak pecahannya. Macam bangsa Cina, ada Hakka, ada Tionghua, ada Han, sama la orang Melayu. Cuma, orang Cina ni sudah berjaya disatukan menjadi satu bangsa oleh Maharaja mereka, Shin Huang Ti. Di nusantara sendiri ada banyak percubaan menyatukan bangsa, contohnya bila Srivijaya cuba menyerang Tanah Melayu, Majapahit mengalahkan Srivijaya dan macam-macam lagi cuma tak berjaya. Yang menjadi cuma bila Indonesia ditubuhkan maka tiada lagi orang Jawa, orang Makasar, yang ada cuma bangsa Indonesia. Mereka sendiri lebih gemar untuk refer diri diorang as orang Indonesia. Tapi mudah di sana kerana adat dan bahasanya lebih kurang.


Maksud bangsa itu sendiri ialah satu kumpulan yang mempunyai bahasa, adat, agama dan cara hidup sendiri. Tapi kena ingat dan kena tahu yang takrif Melayu itu ada dua. Satu dari segi etnik, dan satu dari segi perlembagaan. Dari segi perlembagaan, itu definisi setempat. Tapi dari segi etnik, itulah definisi global.


Aku tak taulah apa rasional dia mempersoalkan bangsa ni. Kadang-kadang terfikir gak.. kenapalah datuk nenek moyang aku baik sangat bagi orang lain tinggal kat Tanah Melayu ni dulu..kalau aku jadi Sultan dulu-dulu, "..korang semua dah abis meniaga belum kat port aku nih? kalau dah habis, berambus!! Bawak sekali dengan anak cucu korang. Kalau ada tinggal tahik korang pun aku suruh bawak balik!!..".


Sekali teremosi lak.. ahaks..

Friday, May 16, 2008

Suspen jer..

I can't resist to write this down. Tadi masa lunch guess what happen? Hehehehe...

Macam biasa, kalau hari Jumaat, sebelum gi sembahyang, aku mesti sebat ikan patin masak tempoyak kat kedai favourite aku nun. Masa makan tu tiba-tiba aku dengar ada orang menjerit "..ular!! ular!!..". Sekali pompuan yang duduk sebelah aku tu melompat kat belakang aku. Terkejut gak, tapi macam biasa mesti maintain cool. Aku tengok ular tu besar gak. Orang lain semua dah bergerak dari tempat diorang, tapi aku still duduk kat tempat aku tu pasal aku sedang mengunyah ikan patin masak tempoyak. Malas nak bangun walaupun lutut rasa longgar jer. Sekali ada brader kedai tu hambat ular tu. Melawan!! Zaasss!! Aku tengok ular tu dah putus dua. Terus hilang selera aku nak telan ikan patin masak tempoyak..
Kesimpulannya, aku rugi pasal tak habis makan ikan patin masak tempoyak yang berharga RM9.00 seketul.
Itu jer.. ahaks..

Kg Sri 360

video

Ini Kg Sri 360

Kampung aman damai

Tempat sejahtera

Tempat kita borak, tempat kita lepak

Tempat main-main

Buat hilang penat

Orang kampung semuanya hebat

Cuma ada yang tak betul otak

Jangan buat kacau dalam kampung

Nanti kita pancung

Ini Kampung Sri 360

Kampung aman damai

Tempat sejahtera

~hambamaya, kg sri 360, youtube~

Aisehhhh...

72%How Addicted to Blogging Are You?

OnePlusYou Quizzes and Widgets

Thursday, May 15, 2008

Orang Kampung Hebat!!


Hamba tabik betul dekat orang Kampung Sri 360 nih. Memang dasat la korang. Siap buat Balairaya lagi. Pergh... walaupun hamba tukang tengok jer, tapi tumpang bangga gak dengan usaha yang dibuat oleh anak-anak kampung di bawah pimpinan Tok Ketua nih. Bukan semua pun orang Kampung Sri 360 nih hamba kenal, bahkan ramai yang hamba tak pernah jumpa pun. Tapi bila buat Balairaya, barulah nampak sesapa orangnya. Maklumlah, kita asik duduk umah jer. Hehehehe..


Anyway, hamba nak ambik kesempatan nih untuk mengucapkan tahniah atas usaha ini. Kepada anak-anak kampung yang terlibat tu, keep up the good work. Ada mesyuarat ker, panggillah, ada masa hamba datang jenguk. Insya Allah. Bloggers United!!

Embek and Aum..


Rasanya semua orang sibuk hari ni. Maklumlah besok dah Jumaat, dah nak abis minggu ni. So, kenalah siapkan mana-mana kerja yang tak siap lagi tu. Tapi bagus gak sibuk-sibuk nih. Bila sibuk, tandanya kita ada pekerjaan.


Malam tadi borak dengan kawan, pasal hal-hal dunia ni. Antara topiknya ialah "..masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum..". Aku ada pemahaman lain pasal pepatah ni. Let me explain:


Masuk kandang kambing, mengembek:

Bila masuk tempat orang, memang la kena ikut cara diorang. Kita kalau masuk kandang kambing pun, kalau tiba-tiba menjerit, memang kelam kabut la kambing tu lari. Tapi lepas tu, dia releks balik. Hehehehe.. Tak salah kalau sekali sekala, kita ajar kambing-kambing tu bercakap. Kambing tu boleh ikut atau tidak, takper. Yang penting kita dah usaha memajukan kambing tu. Kalau seorang guru baru, masuk ke sekolah yang kaedah ajarannya lama dan tidak berkesan, kenapa nak teruskan kaedah tu? Kenapa tak cuba buat perubahan?


Masuk kandang harimau, mengaum:

Mana ada orang berani masuk kandang harimau, ye tak? Kecuali penjaga bagi makan dia jer. Itu pun pasal kena bayar gaji. Hehehe.. tapi maksudnya di sini, kalau kena 'auuummmm" dengan harimau, kita kena 'auuuummmm' balik. Tapi bukan "auuuummmm' yang biasa jer, kena lagi kuat dari harimau tu. Barulah dia tau siapa yang kuat. Kita kalau asik kena tekan dengan boss kita, kenalah lawan balik. Tapi bukan lah dengan cara kita melawan cakap boss kita, tapi dengan cara kita kerja kuat dan cari idea yang lebih baik untuk buktikan yang kita ni ada capability.


Ini cuma POV aku jer. Korang boleh bersetuju atau tidak. Kesimpulannya, tak boleh la nak terus-terus selesa dengan keadaan sekitar kita. Kalau kita rasa boleh buat perubahan yang elok untuk orang ramai dan diri sendiri, tak salah mencuba. Tapi, biarlah berpada-pada. Jangan sampai kena pacak sudah..

Tuesday, May 13, 2008

Salam Hari Lahir


Dah baca blog Si Gee baru tau hari ini besday Kak Momok kita.


To Kak Momok, who is one of my earliest friends in the virtual world (actually, she's the first).. Happy Birthday and may Allah bless you with His nikmat and guidance.


Monday, May 12, 2008

Mari Bercinta..


Aku start belajar bercinta nih masa aku darjah enam lagi. Time tu kan zaman rock kapak. Semua lagu mesti pasal cinta punya. Dah orang lain pun bercinta, aku pun nak gak ada awek. Hehehehe.. Tak sampai setahun, istana pasirku dihancur air pasang... chewahh. Masuk sekolah asrama, dah jadi zaman rap pulak. Tapi masih lagi zaman bercinta. Banyak gak kawan perempuan time nih. Aku adalah jugak kawan pompuan. Hehehehe.. tapi akhirnya sejarah menjadi dongeng sahaja.


Seronok cinta monyet nih. Sepanjang pengembaraan aku mencari cinta nih, seingat aku, aku pernah direject sebanyak 2 kali. Bukan pasal aku tak cukup bagus, tapi aku terlalu baik. Biasalah, ayat standard nak reject orang. Hehehehe.. Awek first yang reject aku, aku panggil dia awek payung. Asalnya best friend aku. Study sama-sama. Meniru sama-sama. One day aku hadiahkan dia jam. Dia pun terus call aku. Dia kata, kalau bagi ikhlas sebagai kawan, dia terima, tapi kalau sebagai lebih dari itu, dia terpaksa reject. Hehehe.. but lepas tu hubungan aku dengan dia still ok. In fact, masa konvokesyen, aku duduk sebelah dia. Dia ada tanya aku, macamner aku berani sangat nak approach, aku cakap, aku bukan manusia biasa. Hehehehe..


Awek second yang reject aku, namanya lebih kurang sama dengan awek payung. Tapi dia punya reason aku tak boleh terima. Memang dia tak suka kat aku kot. Dia kata, ada 2 orang awek tengah tunggu aku. So dia tak nak potong line. Aiik? Taulah aku tak hensem tapi janganlah bagitau ada 2 orang awek tengah tunggu aku untuk reject aku. Hehehehe..


Papehal pun, bagi aku, bercinta ni bagus untuk kembangkan otak. Bukan mainan perasaan jer tapi sebagai garam dan gula dalam hidup yang sungguh pedas ini.


Tuduh Menuduh


It has been reported that Raja Petra i.e Malaysia own "Blog King" has agreed to to be bailed kerana dia berasa tidak selamat berada di dalam penjara. Sebaik sahaja dia mengeluarkan that kind of statement, maka berkatalah seorang menteri menyatakan Raja Petra is a liar and asked him to stop acting.


Hmmm.. cerita di atas mengingatkan aku kepada satu kata-kata "..adalah amat memalukan jika anda dituduh sebagai seorang penipu. Tetapi adalah lebih memalukan andai anda dituduh seorang penipu oleh seorang ahli politik..". You know what i mean? Of course you know!! Ahaks..

Sunday, May 11, 2008

Lari dan Kahwin..



Kes-kes budak pompuan kena bawak kahwin lari ni, mengingatkan aku masa zaman sekolah dulu.


Dulu aku belajar di sekolah berasrama. Nak dijadikan cerita, kebetulan hari minggu tu ada Pertandingan Catur Peringkat Negeri dekat dewan sekolah aku. Since I've got nothing to do, aku pun pergilah ke dewan sekolah aku dengan harapan nak tengok awek-awek chess ni. Tengah-tengah syok aku cuci mata, tetiba datang kawan aku berlari cari aku. Dia kata ustaz WAK cari aku. Dia suruh aku pakai baju Melayu and ikut dia. Aku balik hostel, tukar baju and gi umah dia kat kuarters guru dengan kawan aku. Sampai umah dia, ustaz kata kita nak kena gi kenduri baca doa. Aku ikut jer. Bab makan free ni memang tak tolak, beb.


Sampai ke destinasi, aku tengok takder rupa macam ada kenduri pun. Rumah tertutup, orang macam takder. Ustaz suruh aku diam. Kitorang masuk umah, tengok dah ada orang tunggu. Kitorang duduk, ustaz start dia punya zikir. Abis doa, kitorang makan. Masa makan, aku tengok ustaz masuk dapur, bagi air doa and cakap something kat tuan umah.


Masa balik, dalam kereta aku tanya ustaz apahal. Dia kata, inilah akibat bila kahwin tak ikut restu mak bapak. Lari luar negara. Dah ada anak, suami cerai tapi nak anak tu. That girl lari balik Malaysia and bawak anak sekali tapi husband dok tengah cari-carik siap upah Mafia lagi. Time tu aku mana nak faham sangat. Aku angguk jer lah.


For all of u out there, tepuk dada, tanya la selera. Nanti dah kena.., gua cuma boleh cakap, sekali dah kena pacak daaa..


Friday, May 9, 2008

Serah Diri..





"..Jap, macammana berserah bulat-bulat sedangkan kita dikurniakan akal dan kudrat untuk berusaha? Allah turunkan perantara Nya. Ada dimana-mana, kita yang perlu berusaha mendapatkannya. Kalau doa sajork, dan berserah sajork bulat-bulat... Allah tolong juga ke? Ya, Allah maha pengasih, penyanyang dan pemurah. Tapi... Lihat balik kisah tadi... akal ada kudrat ada... berenanglah... perantara rezeki, Allah dah sampai kan. Sighh..." - Kakak Tiri



Tertarik dengan komen Kakak Tiri. Agreed, but i need to state something. Ramai orang yang salah faham pengertian penyerahan bulat-bulat nih. Satu riwayat menyatakan; berkenaan tawakal atau penyerahan; Rasulullah s.a.w pernah berpesan "..tambat dahulu untamu kemudian bertawakkallah kepada Allah.." (au ka ma qal). Di sini ada unsur usaha. Kemudian kisah Umar r.a yang berpatah balik dari memasuki sebuah negara yang berwabak dengan katanya "..aku lari dari qada' Allah dan pergi ke qada' Nya yang lain..". Sekali lagi, ada unsur usaha.


Penyerahan bulat-bulat ni hanya boleh berlaku ke atas orang yang telah dibukakan ma'rifat oleh Allah Taala tentang hakikat-Nya, itulah tahap iman Muqarrabin, seperti yang ada pada para nabi dan waliNya. Kalau setakat kita nih, yang masih bergantung hidup pada makhluk, toksahlah. Selagi kita rasa kena kerja, ada tanggungan yang perlu dijaga, bahkan walau ada sekelumit inginkan dunia (nak gembira, nak duduk, nak makan, nak berteduh, nak orang pandang kita).. belum lagilah tu.. Jadi, gunakan akal. Sedangkan orang yang dah terbukti imannya pun (Saidina Umar r.a) masih lagi ada usaha dalam menghadapi qada' dan qadar Allah, apa lagi kita.


Nak petik kata-kata idola aku i.e Dr. Burhanuddin Helmy "..hampir dan kerjakanlah apa-apa yang disuruh Allah.. Hadaplah dunia ini dengan penuh rasa kemanusiaan dan persaudaraan sejagat..". Ana la arif wa la ahsan. Wallahu a'lam.



RED


Aku suka warna merah. Baju t-shirt aku memang kebanyakannya warna merah. Isteri aku pun dah naik semak tengok semua t-shirt aku warna merah. Dia tanya aku apa pasal suka warna merah? Merah ni melambangkan madness, kegilaan, insanity, dramatic.. dia kata. Tapi aku tambah, jgn lupa, passion, love, braveness.. hehehehe.. aku suka semua jenis merah, but not merah jambu i.e pink. Too soft for me. Baju kerja ada warna pink.


Actually, dulu tak suka warna merah. Aku suka warna biru, hitam and purple. Tapi, minat aku pada 3 warna ni makin lama makin pudar. Aku jadi suka dekat warna kuning dulu.. ntah bila pulak aku tak perasan, almari baju aku, barang-barang aku, banyak pulak warna merah. Now, I'm stuck with red. Aku tak suka warna hijau. Tapi isteri aku suka warna hijau. Aku paling tak suka warna hijau. Tapi bini aku paling suka warna hijau. Ada sekali tu kitorang boleh gaduh pasal warna langsir. Dia nak letak warna hijau kat sliding door, aku kata tak mau. Last-last aku kata suka hatilah. Nak amik hati aku agaknya, dia pun letak la langsir warna merah dalam bilik tidur. Hehehehe... ngarut-ngarut masa mula kawin dulu.


I'm also a sucker for a girl in red dress. Aduhhhh.. kadang-kadang boleh terpandang 2, 3 kali.. especially if her dress compliment her white milky skin..


Well, that's me with red..


credit ~ picture above from http://sugarfrostedgoodness.blogspot.com

Thursday, May 8, 2008

Bila...


What should this entry be about? Hmmm.. malam ni sakit sikit kepala.. jap kang amik panadol pastu nak tido terus..

Aku ni mungkin banyak sangat fikir. Kadang-kadang benda yang difikir tu ada faedahnya.. kadang-kadang takder. Sometimes bila teringat satu rumus yang aku belajar dulu, aku cuba fikir -fikir guna dia dalam hidup. Sampai sekarang aku tak tau apa guna janjang aritmetik dalam hidup aku. Hehehehe.. dulu masa belajar, antara soalan yang famous untuk topik janjang ni ialah ukuran buat pagar rumah Pak Ali ke, Pak Abu ker.. bila aku tanya orang buat pagar, dia kata tak pakai pun janjang nih. Tapi kalau nak lintas jalan, aku akan pakai hukum vektor dan jarak. Sebab tu aku memang power bab lintas jalan nih.. Hehehe...

Bila ada lalat, aku malas nak bunuh dia walau pun isteri aku bising suruh amik pemukul lalat.. kalau seekor, aku biar jer.. tapi kalau banyak-banyak, aku pun tak tahan.. bukan apa.. nyawa lalat ni kan satu hari jer.. jadi biarlah dia menikmati dunia ni sekejap..

Bila aku sedut nafas, aku selalu bayangkan macamne partikel-partikel udara tu masuk lubang hidung aku, terus masuk paru-paru, kuar balik, dibawak darah sampai ke otak & jantung.. macamne syaitan boleh jadikan pembuluh darah manusia ni laluan dia ek? dia berenang dalam darah kita ker atau dia ada kapal khas belayar dalam pembuluh darah kita nih?

Bila aku dah mengantuk and pening kepala memang aku cakap melalut. Isteri aku pun tak suka cakap dengan aku bila aku mengantuk Jadi sebelum melalut lagi teruk, aku tamatkan karut ini. Sweet dream y'all..




BAYANGKAN...



Albert Einstein said that "Imagination is more important than knowledge", and I believe that we often hear that people saying that "Knowledge is power". Is this mean that imagination is very powerful? Bila fikir balik, aku rasa jawapannya "..ya..".


Teringat dulu masa mula-mula belajar basic main gendang silat dengan Tuan Guru Hj Anuar Abd Wahab, beliau bercerita orang tua-tua dulu takde asas muzik pun. Tak tau pun baca taugeh-taugeh hitam and putih ni. Diorang nak cipta satu lagu yang boleh memberi semangat. Mula-mula diorang ketuk-ketuk je gendang. Tapi takleh main terus ketuk. Mesti ada intro dia. Bila dah ada into, nak kasi sedap bila silat ditari, diselitkan pula beat-beat yang lain. Disulam pulak dengan alunan serunai. Diisi pula ruang dengan gong. Semua ini berdasarkan imaginasi mereka.


Bagi aku, orang Melayu kita ni memang dah lama berimaginasi. Memang hebat imaginasi mereka. Kalau tak percaya, tengok saja ciptaan wau. Mereka tengok burung. Mereka tengok daun yang diterbang angin. Lalu mereka cipta satu permainan. Siapa sangka ciptaan dari buluh, lidi dan kain mampu terbang tinggi di langit?


Cuma masalah orang Melayu ialah mereka cukup berpuas hati dengan imaginasi mereka setakat yang mereka ingin pada waktu itu. Agaknya, kalau orang Melayu tak berhenti berimaginasi, dari sebuah wau, agaknya orang Melayulah yang akan menjadi pencipta kapal terbang pertama. Siapa tau? Hehehehe...


Sekarang ni, memang orang Melayu banyak berimaginasi. But a worthless imagination, as a result from over dose of ecstasy, alcohol and sex.. Hehehehehe...

Wednesday, May 7, 2008

STADIUM TERENGGANU


Kawan tadi ada call yang Stadium Negeri Terengganu akan dirasmikan secara besar-besaran oleh Sultan Mizan, Yang Di-Pertuan Agong Malaysia. Lepas tu nanti ada pulak persembahan dari Siti Nurhaliza dan Anuar Zain. Yang best lagi 40,000 orang terawal yang hadir akan mendapat cenderamata. Akan diadakan pertunjukan bunga api. Hmm..

Teringat zaman masa terlibat dalam pembinaan stadium tu.. berapa kali kena revise kos pembinaan dia. Ada yang cost over-run, ada yang tetiba kerajaan negeri nak tambah itu ini.. Yang hairannya masa buat pelan mula-mula takder hal pulak nak citer. Papehal pun, dah nak siap pun stadium tu. Setiap kali lalu Gong Badak, mesti tengok kemajuan stadium tu. Aku rasa, boleh kalah Stadium Abd Jalil. Walaupun aku bukan orang Terengganu, tapi bangga jugak dapat bagi sumbangan yang kecik sekalipun. Hehehehe..

Gambar kat atas tu masa buat site visit. Aku yang mana? Mestilah yang tengah.. amik gambar tu.. ahaks.. sekali kena pacak daaa..



Tuesday, May 6, 2008

Hikayat Si Bedul - Sebuah kisah luka..


Disebut rakyat marhain tentang Si Bedul yang lurus bendul diangkat orang menjadi ketua di sebuah negara yang asalnya aman damai. Dilantik pula olehnya Si Bedul rakan-rakannya yang sama-sama lurus bendul agar senang dibawa bicara. Tak dilupa seorang anak angkatnya yang hitam legam, rambut penuh berminyak, yang diambil dari entah lubang mana. Maka memerintahlah Si Bedul bersama rakan-rakannya dan anak angkatnya itu, bak kata orang, beraja di mata bersultan di hati. Menggelenglah kepala setiap rakyat yang pernah mengangkat Si Bedul dahulu. Mengeleng juga kepala Si Hidung, bekas ketua negara yang dulunya aman damai.

Satu hari, berlakulah sedikit peralihan kuasa. Maka ramailah rakan-rakan Si Bedul ditolak rakyat walaupun Si Bedul masih lagi memerintah dengan anak angkatnya yang hitam legam dan rambut penuh berminyak itu. Namun keadaan makin lama makin teruk di negara yang asalnya aman damai itu. Rakyat berkata anak angkatnya itu, yang hitam legam dan rambut penuh berminyak itulah punca negara jadi kucar kacir.

Arakian setelah itu naik pula harga kurma dan buah pisang yang menjadi makanan ruji negara itu, sedangkan negara itu memang terkenal dengan ladang kurmanya yang luas dan kebun pisang yang sejauh mata memandang. Dinafikan pula rakan Si Bedul yang menjaga hal ehwal kurma dan pisang ini sedangkan sudah terang lagi bersuluh hal ini. Menggeleng lagi kepala rakyat.

Si Hidung sudah beberapa kali berpesan kepada Si Bedul agar berundur, tapi dalih Si Bedul masih banyak lagi barang yang belum naik harga lagi yang perlu dinaikkan harga lagi. Ini semua untuk kepentingan rakyat.

Dan menggeleng lagilah kepala rakyat.

Hambamaya - Sampai bila nak geleng kepala?



Kita Gagal..


Al kisah disebut orang, seorang hamba Allah pergi belayar. Maka diqadarkan dia terjatuh ke dalam laut. Maka bermohonlah dia ke hadrat Allah bantuan-Nya. Lalu sampailah sebuah perahu. Dihulurkan tangan oleh tuan perahu, tapi tidak disambut kerna katanya hanya menanti Allah sebagai penyelamat. Berlalulah perahu tersebut sebelum sampai sebuah kapal yang lebih besar. Sekali lagi, bantuan ditolak atas alasan yang sama. Maka matilah hamba Allah tersebut kelemasan.


I don't know samada korang semua pernah dengar atau tidak cerita di atas. But this was told but my ustaz di sekolah dulu. Ustaz aku berkata, inilah contoh orang yang tidak mengharapkan pertolongan sesiapa melainkan Allah Taala.


Well, that was his opinion. But for me, hamba Allah tersebut telah gagal mengenalpasti pertolongan yang diberikan oleh Allah. Secara tidak langsung, sebenarnya, Allah Taala telah menyampaikan pertolongannya dan menyahut doanya melalui perahu dan kapal tadi. Bukan semua orang boleh menjadi seperti Nabi Ibrahim yang apabila dibakar oleh musuhnya, baginda masih tenang. Sehingga apabila Jibrail datang menghulurkan bantuan, maka kata Nabi Ibrahim "Cukuplah Allah sebagai pembelaku". Berbeza dengan hamba Allah yang diceritakan tadi, Nabi Ibrahim hanya menyerahkan nasibnya kepada Allah kerana baginya, Allah lebih mengetahui. Itupun kerana tahap imannya sudah sampai ke tahap muqarrabin.


Kalau dikaitkan dengan sekitar kita, ramai sangat yang gagal mengenalpasti bantuan Allah sehingga kita tidak mensyukuri kebaikan yang ada pada kita. Ada ramai juga yanag gagal mengenalpasti bencana atau ujian yang dikenakan ke atas mereka. Dalam kes Sufiah contohnya, dia gagal untuk mencapai bantuan yang dihulurkan kerana ego dan dendamnya. Dalam hal politik, UMNO gagal memanfaatkan peluang bila PAS ingin berbincang tentang masa depan orang Melayu. Dalam hidup kita sendiri, kita gagal untuk berusaha meningkatkan mutu kerja kita sedangkan kita berdoa untuk kaya.


Nonetheless, aku harap sesiapa yang ada masalah jangan pernah putus asa memohon bantuan Allah. Dan aku juga berharap, sesiapa yang didatangi nikmat Allah, janganlah terlupa untuk terus bersyukur kepada-Nya.


Monday, May 5, 2008

Penyelesaian Style Kampung..


Yesterday, Datuk Rais Yatim of the Foreign Ministry has shouted that he wanted to propose something to protect women from being the target of drug mules. In his proposal, women planning to travel oversee alone will have to get consent first from their families.


Well, well.. suddenly you heard something like this from Datuk Rais Yatim. Bagi aku, benda ni lama dah.. pompuan kalau nak keluar sensorang, kenalah bagitau famili ke, bagitau kengkawan ker. Tapi, tak perlulah sampai kena isi borang consent pulak. Bagi aku, apa yang penting, education, and bukan sahaja kat orang pompuan tapi semua orang. You have to educate them on this kind of syndicate. Pergi ke sekolah-sekolah, bagi talk kat kolej-kolej dan universiti. Buat awareness campaign. Barulah nampak profesional. Bukannya dengan cara bagi solution macam orang kampung. Sikit-sikit, kita halang. Nanti, terus orang Malaysia jadi takut nak ke luar negara.


Although apa yang disarankan oleh Datuk Rais Yatim tu memang ada baiknya, dan aku yakin orang pompuan akan terlindung dari gejala-gejala drug mules ni, tapi macam aku cakap, solution itu terlalu kekampungan. Diharapkan, kepada tok-tok menteri kita yang lain, sebelum buat apa-apa proposal, you all better discuss dulu dengan beberapa kementerian yang berkaitan. Macam dalam hal ni, mungkin Datuk Rais Yatim boleh bincang dulu dengan Kementerian Pembangunan Wanita.


Ahaks.. sekali kena pacak daaa...

Jadi Kakak..


Er, I think I want to share this with all of my friends out there. Actually, semalam baru dapat tau nih. My wife and I are expecting our 2nd baby!! My wife mengadu asik mual-mual. Dia pun dengan nada berlawak cakap dia pregnant. Aku pun tak expect pun. Cuma tergerak nak beli kit pregnancy test tu lepas breakfast dengan bini aku. Kitorang buat sambil gelak-gelak jer. Tup..tup, 2 line. Terkedu gak. Tang tu jugak aku bawak isteri tercinta ke klinik. And confirm!! She's pregnant for 6 weeks already.

Anyway, alhamdulillah. Doakan bakal baby kami and kitorang semua selamat dan sentiasa dimurahkan rezeki. Its look like Ariesya Sofea is going to be a sister.. Hehehehehe

Main Naga



Labour Day itu hari, aku balik ke umah mak mentua aku di Kota Bharu. Since my wife's aunt pun nak buat kenduri kesyukuran, maka petang tu, kitorang pun pergi ke Tumpat, kampung bini aku. Sampai di Tumpat, aku rest jap. Petang sikit, adik ipar aku ajak gi pasar kat Kg. Siam. Mak mentua aku and Che Mah pun nak ikut. Si Sofea adik ipar aku pegang. Maka bertolaklah kitorang ke Kg. Siam, Bunohan.

Sampai di Pasar Segar, Bunohan, aku terdengr ada orang pasang muzik gendang silat. Aku bukan boleh dengar gendang silat nih. Aku dengan adik ipar aku pun pergi investigate. Rupa-rupanya, orang main naga!! Main naga ni maksudnya, main ular!! Orang jual ubat, tapi buat persembahan main ular sekali. Banyak pulak tu ular dia bawak. Yang paling besar i.e ular tedung selar raya. Aku tengok pun ngeri. Ada sekali tu ular tu panggung badan dia, sama tinggi dengan orang tu berdiri. Ngeri aku!! Ada jugaklah beberapa cubaan ular tu nak melarikan diri!! Nasib baik aku bawak kamera tahan lasak aku nih. Sempat jugak aku snap beberapa gambar!!

Tapi malam tu, aku memang tidur mimpi ngeri teringat kat ular tu!!


LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!