Tuesday, September 20, 2011

Pemasaan Pak Mustar



Salah satu masalah dengan dunia ialah, dunia ini terikat dengan masa. Bukan setakat terikat, malah berbelit-belit, bersimpul-simpul dengan masa. Jadi, bila nak buat sesuatu, pemasaan atau timing mesti betul. Kalau timing tak betul, itu yang kita buat apa pun tak jadi. Tak percaya? Cuba tanya Fernando Torres (tak kenal? tanya Uncle Google) . Samada timing dia masuk Chelsea itu hari tak betul, atau timing dia tendang bola masuk gol sudah tak betul. Hohoho..



Dalam seni beladiri, silat contohnya, timing yang betul mustahak hatta berbunga sekalipun. Kalau tidak, 'sumbang' bak kata Pendekar Mustar. Dalam aikido, timing teramat penting dan untuk peroleh timing yang brilliant, kena rasa sendiri dalam latihan. Masalahnya, kita jarang dapat teka bila timing yang betul terutamanya dalam hidup.



Pendek kata, timing amat penting bila nak buat keputusan. Kadangkala keputusan yang diambil itu memang betul, tapi, bila timing ada sikit lari, itu yang tak berapa nak menjadi. Contoh, seorang wanita berusia 60 tahun ingin mengandung. Mengandung untuk dapat anak memang bagus, tapi timing kalau ikutkan sudah lewat amat. Petani pun kalau ada benih yang baik, tapi timing nak semai benih tak betul, pun tidak akan menjadi juga tanaman dia.



Sebab tu ALlah berfirman manusia ni akan rugi, dalam Surah Al A'sr (1-2) : "Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian." Pengalaman hamba, untuk dapat timing yang baik, kita kena sentiasa mencuba. Sambungan untuk Surah Al A'sr (3) : "kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh". Beramal itu sama ertinya bertindak. Bukan duduk saja dan menunggu.


Monday, September 19, 2011

Engkau Stress ke Maria?



Dalam pada dunia makin keluh kesah, kita pun sudah mula dengar jeritan batin umat. Jeritan batin ni walau tak kedengaran di telinga, tapi kelihatan pada mata, dan pada rasa.


Pergh, ayat pagi-pagi Isnin ni!! Jeritan batin ni kiranya macam stress la. Rasa marah, kecewa atau tak puas hati yang dipendam, maka lama-lama dia akan jadi penyakit jeritan batin ni. Semua orang akan stress. Cuma tuan-tuan hamba sekalian perlu pandai untuk urus stress masing-masing.


Ada banyak buku-buku yang hamba tengok ajar cara urus stress. Bagi hamba, selain dari cara yang dicadangkan, macam bersenamlah, fikir positiflah, pergi bertapalah, itu sebenarnya kaedah potong rumput jer. Yang patut buat ialah buang akar; kita kena elak punca stress tu. Kalau stress kat tempat kerja contohnya, berhenti jer lah. Hohohohoho.. er, itu kaedah extreme. Yang betulnya, kalau stress boss asyik marah-marah, jangan lah bagi dia marah. Al contoh.


Berbalik kepada punca, mungkin sebab kita stress, ialah kerana kita terlalu bergantung pada makhluk untuk tenangkan jiwa kita. Pergi clubbing, baca buku konon, tengok tv. Hohoho.. Ingat, apa-apa pun yang datang, itu dari ALlah semuanya, hatta stress pun. Jadi kita mohonlah pada ALlah biar ditenangkan hati. Sahabat sekalian "..Alaa bizikriLlaahi tatmainnal quluub.." (ArRad:28) - hanya dengan mengingati ALlah, hati akan menjadi tenang.



Tuesday, September 13, 2011

Ghairah Kaya




Semua orang nak kaya. Bukan kaya yang sapu kat roti tu, tapi kaya berduit. Fuh!! Kalau tuan hamba semua tanya hamba, " ...kalau engkau ada RM1 juta, apa yang engkau nak buat?..", hamba pun tak boleh nak menjawabnya. Pasal memang terlalu banyak perkara hamba nak buat dengan duit tu.


Dalam pada nak cari banyak duit tu, maka ramailah yang mencari kaedah untuk berduit. Ada guna cara betul, ada guna cara salah. Bila zaman makin moden, maka cari duit ni pun menjadi pelbagai. Yang mana sibuk berniaga, berniaga, yang mana gila melabur, melabur.

Cumanya, yang hamba sering tanya diri hamba, hidup kita ini memang cari duit je ke? Terlalu banyak perkara yang kita ingin, sampai terabai perkara yang perlu. Betul ker? Tak juga. Pasal dunia zaman sekarang ni, perkara yang perlu tu pun amat banyak memerlukan duit. Jadi, tidaklah salah cari duit, cuma biarlah kena gaya.

Ingatlah lirik lagu Herman Tino ".. harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang kumpul lagi, terlebih memberilah".


Monday, September 12, 2011

Cara Menjawab Exam (Untuk Mereka Yang Masih Kurang Ready)




Disebabkan musim peperiksaan sudah dekat, ingin rasanya hamba perturunkan ilmu zaman dahulukala untuk jawab exam, bagi umat-umat yang masih belum ready lagi. Tok nenek kita yang mana belum ready masa nak jawab exam dulu pun, dah lama buat kaedah ini, dan diperkembangkan lagi dengan daya inovasi Generation X dan Y kita.



1. Tengok orang sebelah. Cara paling tak banyak usaha tapi paling berisiko. Hanya boleh dilaksanakan jika ada penglihatan terbaik kiri dan kanan. Buat-buat lenguh tengkuk sikit, dan jeling kiri kanan. Tips: duduk sebelah budak pompuan. Diorang nih biasanya pandai. Diulangi - BIASANYA.


2. Tulis maklumat di tapak tangan. Juga merbahaya. Lebih-lebih lagi kalau tulis pakai pen biasa. Sila guna pen Kilometrico yang boleh dipadam guna pemadam pensil, pasal bila cikgu datang, senang padam. Tips: pastikan tangan jenis tidak berpeluh dengan banyak.


3. Tulis formula kat kalkulator. Kalkulator yang afdhal ialah kalkulator saintifik berpenutup. Berdasarkan pengalaman pengamal, kaedah ini jarang kantoi. Antara kaedah toyol yang terbaeeekkk!!


4. Antara kaedah terkuno, tulis di atas meja. memerlukan persiapan awal. Kalau kantoi, cakap la bukan sendiri yang tulis.


5.Tulis formula atas pemadam. Sebagai alternatif, boleh juga digunakan sebagai dadu bila terdesak untuk soalan objektif.


6. Zaman makin moden, dan toyol juga makin moden. Guna MP3 player. Rakam maklumat dalam MP3 Player pastu dengar masa jawab exam. Seswai untuk yang bertudung. Tips: Volume ditetapkan pada kadar yang sepatutnya. Jangan sampai pengwas dengar sama.


7. Tisu dan sapu tangan juga boleh menjadi medium masa exam. Pandai-pandai la buat lap hingus ke, peluh ke, meja ke. Tips: Seeloknya guna sapu tangan kain halus tu. Senang tulis.


8. Tulisan Magik!! Caranya: dua kertas diletakkan bertindih dan nota atau formula ditulis dengan menekan kuat masa pada kertas bahagian atas. Bawa kertas yang di bawah tu semasa peperiksaan sebagai alas jawapan.



Begitulah serba sedikit petua zaman dahulukala. Cuma sesiapa yang mengamalkan apa yang termaktub dia atas, sebenarnya amatlah malang kerana nampak sangat kurang bersedia. Bukan tak bersedia langsung, cuma kurang bersedia.

Friday, September 9, 2011

Sabar-sabar..



Cukai naik lagi. Kali ini, mangsanya tambah nilai untuk talian telefon bimbit. Bertenang, bertenang. Bak kata ex-bibik hamba dulu "Tak perlu ribut-ribut..". Kita tengok alternatif yang ada, andai rasa macam susah nak bayar kenaikan cukai kepada 6% tu.



1. Kembali guna kaedah zaman dulu untuk berhubung. Guna burung merpati ke, isyarat asap ke, tin susu sambung dengan benang ke. Pepandai la nak hidup.



2. Bela jin atau harimau jadian. Tiap kali nak hantar mesej, suruh jin/ harimau jadian hantar. Paling sesuai untuk mesej berunsur ugutan. Upah pun lebih kurang hisap darah gak (literally).



3. Duduk dekat dengan orang yang kita selalu hubungi sebelum ini. Contoh: Kalau selalu bergayut dengan girlfren/ boifren, untuk jimat, kita buat khemah belakang rumah dia. Asal rindu jer, ajak la dia borak.



4. Kita ikut cakap Karl Max, kita gulingkan jer kerajaan kapitalis tersebut.



Mengarut?



Memang la mengarut. Tapi zaman sendiri memang dah mengarut. Yang kaya makin kaya. Yang miskin makin tertindas. Cuma bagi hamba, janganlah diikut sangat dengan keadaan. Kita boleh jaga diri kita. Kawal diri kita. Cari jalan untuk atasi masalah ini. Ingat, ini pun ujian dari ALlah juga. Dan firman ALlah dalam surah Al Baqarah ayat 286 : ALlah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.



Yang lain-lain tu, biarlah puak-puak tu jawab dengan Tuan Segala Tuan kat "yaumala yanfa' maalun wa la banun" - hari di mana tidak berfaedah harta dan keturunan.

Thursday, September 8, 2011

Moh Kita Menangis Ramai-Ramai



Siapa yang tak pernah nangis? Kalau ada yang angkat tangan, samada dia tu keturunan Conan the Barbarian (sila rujuk filem CONAN THE BARBARIAN- 1982, skrip Subotai: He is Conan, Cimmerian, he won't cry, so I cry for him), atau memang ada masalah kat kalenjar air mata dia.


Menangis ni lemah? Tak elok menangis? Orang pompuan jer nangis?


Al kisahnya, bukanlah begitu. Menangis itu melembutkan hati. Memang benar hati kena kuat, kena gagah, kena tabah. Tapi, hati pun macam mata pisau. Kalau nak tajamkan mata pisau, tak bolehlah terus tenyeh dengan batu asah. Kena siram sikit dengan air. Baru senang untuk ditajam. Bila dah tajam, baru senang nak potong bawang. Hati juga begitu.


Kalau perlu menangis, menangislah. Ia nikmat Tuhan yang tidak sia-sia. Yang eloknya, bila menangis kerana ingatkan Tuhan kita, ALlah Yang Rahman. Lebih elok lagi bila menangis, kita amik iktibar kenapa kita menangis sambil ingat bahwa apa yang berlaku itu atas ilham Yang Punya Iradah, ALlahu Jalal.


Abu Hurairah radhiyaLlahu ‘anhu berkata, bahwa Rasulullah sallaLlahu alaihi wa sallam telah bersabda, “Tidak akan masuk ke dalam neraka, seseorang yang pernah menangis karena takut kepada Allah, sehingga air susu kembali ke putingnya, dan tidak akan dapat bersatu debu saat berjihad fisabillah dengan asap neraka jahannam”. (HR. Tarmidzi) - auka ma qal.

Wednesday, September 7, 2011

Buka Buku Baru



Rasminya hamba dah bergelar pelajar tua semula. Jadi kenalah hamba mula ulangkaji. Cuma yang bestnya, topik pembelajaran hamba sekarang berdasarkan apa yang hamba minat. Yang hamba risau kalau gagal buat pembelaan untuk tajuk kajian hamba. Tak kisah lah tu. Yang itu lama lagi.



Sekarang nih, orang sibuk nak tulis sejarah balik. Mat Sabu kata Mat Indera pejuang, waris kepada Pasukan Polis Bukit Kepong kata Mat Sabu buta sejarah. Prof. Khoo Kay Kim pulak kata Tanah Melayu tidak pernah dijajah British, hanya dinaungi sahaja. Macam-macam.



Sejarah itu pengajaran. Sejarah itu nasihat. Dan yang penting, sejarah itu fakta. Sejarah kalau tak diingat dan diajar, lama-lama jadi hikayat. Lepas itu dia jadi dongeng. Lepas itu jadi lagenda. Belajar sejarah bukan hanya ingat tarikh dan kesan kejadian, tapi kenapa kejadian itu berlaku. Lepas itu kita amik iktibar. Tokoh dalam sejarah adalah elemen. Samada tokoh itu jadi pahlawan atau jadi setan, mereka adalah elemen.



Nampaknya, tatacara kita hari ini dalam menangani masalah, seolah-olah memang tak ambil tahu langsung tentang sejarah.


LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!