Wednesday, April 30, 2008

BELUM TRY, BELUM TAU..


Daun serai, daun bambu

Belum try, belum tau..


Betul lah kata orang.. tak cuba kita tak tau kan. It seems that Blogspot pun tak kurang ok nye.. Tq kepada orang yang ajak aku datang pindah sini balik. Actually, memang dah ada kat Blogspot ni. Cuma malas nak update je. Since ada kawan dah kt sini, bolehla..

Yang tak best cuma takde HOME jer lah.. tapi ok gak.. takderlah asik kena redirect ke HOME jer.. hehehehe.. Punyalah suka godek-godek, sampai tak sentuh kerja aku hari ini.. orang pun tak ramai.. melalaikan sungguh!!

So, kesimpulannya, aku suka lah dekat Blogspot nih (for time being). Hehehehe..

DUIT-DUIT, DI MANA KAU DUIT!!


Setiap akhir bulan, mesti ramai yang tak sabar-sabar menanti duit gaji nak masuk kan.. heheheh.. aku pun sama gak. Al maklumlah, time hujung-hujung bulan ni lah rasa nyawa tu dah sampai dekat kerongkong. However, mesti ramai jugak yang bila duit gaji masuk, tetiba jer macam tak nampak apa.. aku pun lebih kurang gak.. hehehe.. tapi aku at least dah ada perancangan bila benda ni semua akan settle. Korang?

Duit, oh duit.. ramai orang kata duit ni bukanlah segalanya, but you all must remember that segalanya memerlukan duit. Betul? Mesti lah betul. Jadi, is it true that money is the root of all evil? Hmmm.. money is neither bad nor good.. for me, it is only a magnifier.. dengan duit, you can do all the good things in the world.. but dengan duit jugak, you can do all the wreck-off that you can think of.

So, sahabat sekalian.. kalau nak duit banyak, make sure you plan on how to keep your money and make sure that up to certain time, the money will work for you. Bila dah ada duit lak, jangan la pulak gunakannya untuk benda yang tak berfaedah, yang boleh merosakkan diri.. Bila berbelanja, cuba fikirkan tentang ini:

"Sebenarnya, aku mampu ke tidak nak beli benda ni. Ada benda lagi penting ker perlu aku beli?"
Ahaks..

Nama Baru


Ive decided to change my blog's name to Tepi Tangga instead of Story Teller, since nampaknya Yasmin Ahmad is also using the same name i.e The Story Teller. Its look like great mind tend to think alike. Ahaks.. so, enkorang suma jangan terkejut ek.. hehehehe..

Tuesday, April 29, 2008

Cik Aminah & Cik Baba


Air pasang dalam surut pukul 5
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Pokok bunga melur tanam tepi kolam
Itik bertelur ayam mengeram
Cik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit-jerit


Korang semua mesti tahu lagu yang aku tulis kat atas ni kan.. I don't know who is the original composer, but what I can see is that this song reflects what is happening among us Malays. Kalau kita tengok lirik lagu nih, Nyonya yakni orang Cina bangun pagi, siram pokok, tanam bunga melur, bela ayam, bela itik. Betul-betul mencerminkan sikap orang Cina yang rajin berusaha. Tapi bila sampai bab cerita perihal orang Melayu yang dilakarkan dengan watak Cik Baba dan Cik Aminah, nampak sangat orang Melayu ni suka bila orang kita sendiri susah. Cik Baba dah jatuh dalam parit, tapi Cik Aminah cuma ketawa jer, jerit-jerit pulak tu. Hmmm.. fikir lah..

Monday, April 28, 2008


Last Thursday, aku punye HQ memberi arahan untuk bagi talk dekat pelatih-pelatih PLKN nih di Kem Latihan Cemerlang, Cheneh (KLCC). Aku punyalah bara, pasal ini akan menyebabkan aku lambat balik ke rumah aku untuk lepak dengan anak bini aku. Dahla bini aku kejer hari Ahad, jadi, cuma ada masa separuh hari jer lah nak lepak dengan dia. Tapi macam biasa, aku akur jer demi anak bangsa.. hehehe..


Aku sampai jer di KLCC (lepas salah masuk lorong hutan 2,3 kali) , aku pun pergi lah jumpa dengan jurulatih bertugas hari tuh. Macam biasa, disebabkan aku ni nampak macam budak-budak, jurulatih tu layan aku acuh tak acuh jer. Takper lah. Aku dah biasa.


Bila bebudak tu semua dah berkumpul, aku pun start aku punya talk. Tapi, aku ingatkan diorang ni penuh disiplin bila dah masuk PLKN nih. Alaaa... macam iklan dalam TV tu lah.. Sebelum masuk PLKN macam hantu, bila dah masuk, penuh sopan santun. Tapi aku tengok, sama jer dengan budak luar. Siap ada sorang budak tuh, bila aku tanya apa matlamat hidup dia, dia dengan selambanya menjawab ".... nak lari dari PLKN..". Apaaaraaaa....


Cuma kesian gak tengok diorang duduk kat situ. Memang la diorang dapat makan 6 kali sehari, tapi, makanannya.. lahaaaaii... keadaan diorang pun macam tak terurus jer aku tengok. Makin tak bermotivasi rasanya diorang kalau duduk situ. Tapi, tak tau la kan. Dalam berita semuanya elok dan positif belaka.


Papehal pun, setiap benda ada baik buruknya. Terpulanglah..

Friday, April 25, 2008

What to do..


Well, since my Yahoo 360 is quite "kucar-kacir", I think I might start blogging using Blogspot instead. However, it feels quite disturbing to just transfering all my ideas here, since I've been blogging with Yahoo 360 for quite sometimes now. Nonetheless, I think its for the good of all. Hehehehe... Lela is also quitting Yahoo 360, being the hardcore of the platform you see.


This situation, from my opinion, can be related to the PRU12 results when all of the rakyat kinda switch side to the opposition just to teach the government that they want things to get better. Same goes here I guess.


Well, I will also be maintaining my other blog at Multiply.com. Its quite messy now since I've no interest to update it. But, we'll see about that now. Things might change..

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!