Monday, March 28, 2011

Parkour Revisit!!


Sekarang nih tengah mood nak parkour semula, macam dulu-dulu kat Johor. Pergi mana-mana, asik nak berlari, lompat sana-sini. Pergi masjid pun ikut jalan straight yang cepat tapi kena panjat sana, lompat sini. Rasa macam budak-budak balik pulak. Tapi, memang best. Rasa semangat, badan rasa fit, yang peliknya, fikiran pun rasa lebih berani dan terbuka. Cubalah sendiri!! Hohohoho.. (macam iklan syampu lak, exclude the hohohohoho..)



Thursday, March 10, 2011

Balik Soromban Esok Kito!!!!


Minggu ni hamba cadang nak balik kampung halaman di Seremban. Lama dah tak balik. Tapi balik sorang jer. Hohohoho...

Jadi cadangannya, disebabkan lama dah tak bermeditasi, ingat pagi Sabtu tu nak pergi cari sungai dan nak bertafakur. Hohohoho.. orang ingat bertafakur ni perkara-perkara mengarut. Tapi sebenarnya, ia boleh merehatkan minda. Orang-orang di Barat pun dah mengakui kaedah ini sebagai terapi minda mereka. Istimewanya, orang Melayu, kita ada kaedah kita. Ada orang panggil bertapa, tapi hamba lebih suka panggil bertafakur.

Oleh itu, kiranya pagi Sabtu ni, boleh la hamba cuci-cuci aura nih, pasal banyak sangat dah terpengaruh dengan aura negatif waktu kerja hamba, yang terpaksa berhadapan dengan masalah ajer. Hohohohoho...


Tekadku (Tajuk macam cerpen Dewan Siswa..)


Ok. Hamba dah buat keputusan untuk sambung lagi belajar. Lepas konvo itu hari, jiwa rasa kosong lak. Tetiba dapat ilham baru, terus buat wang pos, register, and proposal pun dalam 45% dah siap. Nasib la. Sekurang-kurangnya, biar nampak sikit usaha. Idea tengah berlambak nih, jalan biar terus.

Sekarang tetiap malam baca jurnal. Buat literature review. Moga Allah mudahkan jalan. Amin. Buat isteri tersayang, keluarga dan sahabat, moga terus sokong hamba!! Hohohoho..

Wednesday, March 9, 2011

Kejadian Di Pejabat Pos


Itu hari pergi Pejabat Pos nak buat wang pos. Tapi hamba dah silap pergi, pasal orang tengah sibuk bayar saman ekor. Jadi itu Pejabat Pos sudah jadi macam orang pergi tengok gigs. Punyalah ramai. Hohohoho..

Disebabkan kesuntukan masa, hamba minta tolong la dengan seorang auntie ni tolong buat wang pos, kebetulan turn dia. Dia ok jer, mungkin pasal tengok hamba punya muka kesian. Tapi kerani pejabat pos tu tak bagi pulak. Fine, tapi cakap ler elok2.. bikin hamba panas jer. Tetiba jer rasa nak santau minah tu. Ceh.. tapi hamba dengan penuh gentleman cakap terima kasih kat auntie tu dan cabut. Sambil jalan tu, hamba kentut sekali. Padan muka. Hohohoho..

Esok pagi tu dia ada lagi, tapi hamba berurusan dengan orang lain jer. Kalau tak, sia-sia la kentut hamba itu hari. Hohohoho..

Saturday, March 5, 2011

Tanam Pokok Jambu


Hari ini hari cuti. Dan hamba manfaatkan dengan berehat dengan anak dan isteri. Tapi rehat-rehat saja pun tak best. Hamba pergi nursery, carik anak pokok jambu batu nak tanam. Beli anak pokok kecik harga RM10 jer. Beli sikit pasu dengan pokok bunga gak untuk tambah seri laman rumah.

Petang tu jugak hamba tanam. Tukang jual tu kata, dalam 8 bulan ke 10 bulan, boleh la berbuah. Seronok lak rasa bila pikir boleh makan buah jambu tanam sendiri. Gambar? Malas ler nak amik gambar post kat entry nih.

Dalam pada hamba tanam jambu tadi, tetiba rasa nak berenti kerja jual sayur jer. Hohohoho.. hamba enjoy tanam-menanam nih.



Tuesday, March 1, 2011

Main Jauh-Jauh


Politik? Mintak maaflah, hamba tak pandai. Dan hamba nasihatkan sesiapa yang tak pandai politik, duduklah jauh-jauh. Cukuplah kita ambik tahu jer, tak payah lah pulak kita menambahkan kerumitan politik ni. Kononnya nak berbakti, tapi bila ada kuasa, jadi gila pulak. hohohoho... Bagi hamba yang paling penting bagi orang yang tak pandai politik macam hamba ni ialah, kita letaklah sikap kita atas satu prinsip dan peganglah.

Hakikatnya, yang buat politik ni jadi rumit pun adalah disebabkan orang yang main politik sekarang nih. Terlalu politik sampai lupa yang rakyat mual. Terlalu politik sampai lupa yang rakyat ramai yang dah pandai. Kalau boleh semua perkara nak dipolitikkan. Agama, bangsa, nilai; kalau tahik yang keluar dari buntut lembu tu boleh dipergunakan, itu pun akan dipolitikkan.

Politik tak hina dan keji.. cuma terpalit dengan kehinaan dan kekejian jer.. hohohoho..


LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!