Thursday, August 20, 2009

Ada jodoh ke tidak?


Bila bercakap tentang jodoh, most people will say "..jodoh tu di tangan tuhan.." atau " dah takder jodoh..". Betul. Memang hamba tak nafi. Cuma mungkin pemahaman kita tentang jodoh yang macamner di tangan tuhan itu atau takder jodoh yang macamner, tak sama. Bagi hamba, selagi kita tak bergerak sendiri untuk cari pasangan kita, maka sampai bila pun kita takkan ada jodoh. Bila dikata jodoh di tangan tuhan tu, hakikatnya macamner kita sendiri berusaha mengekalkan jodoh itu. Of course, akhirnya semua itu Allah punya kuasa. Tapi usaha kita mencerminkan hasil dan keberkatan yang akan diterima. Pokok pangkalnya, pilihan di tangan kita. Cuma keputusannya di tangan Allah Taala.

Friday, August 14, 2009

Spoilt love..


Loving and spoiling are similar actions, but the emotions they foster are very different. Often in our attempts to express love, we confuse the two. Children who are treated with love learn to respect others, while those who are spoiled become arrogant. The same goes with expressing your love with your partner. We need to do the right thing in order to express our love to the one we care. If not, it will be spoiling, not loving. Try to look at yourself now, and think deeply. This can be applied not just to your kid or your partner, but also to everybody or everything that you care.  

Thursday, August 13, 2009

Lagu Untuk Yuna



Saatku terdengar lagumu di radio
langsung terbayang di minda wajahmu
Indah sungguh hari dulu
bila kita bersama
tapi ku tak punya cinta untuk mu

Mungkin engkau fikir kita akan bersama
Namun kelopak cintamu layu
akhirnya

Sememangnya cinta kita
tidak pernah ada
bagai langit malam hampa
tanpa bintang
Mungkin tuhan sudah ada
rencana untuk kita
inilah hakikat kisah cinta lara

Mungkin engkau fikir kita akan bersama
Namun kelopak cintamu layu
Akhirnya

Saatku terdengar lagumu diradio
langsung terbayang diminda wajahmu

Lagu/lirik: Lai@Hambamaya

Wednesday, August 12, 2009

I trust you, or do I?


When talking about trust and doubt, I might have a different opinion. People will say "..to trust is good, to doubt is bad..". But actually, doubt can be a good thing too. For me, after being in the banking industry for sometimes, its hard for me to simply trust anybody. Though I don't seem to probe that much to seek further information about a person, I prefer to observe. When you say that you trust somebody, you are letting yourself a great oppurtunity to know that somebody. To doubt is to know about something. You will query yourself about the thing you want to know and you will try to get that information, in order for you to trust. Trust come when you have no doubt. At least, that is my 5 cent opinion.

Monday, August 10, 2009

Lagi Komen (secara ilmiah..)


'Yang diperintah' dan 'Pemerintah'. Bagi hamba, dua golongan ini, dalam realiti, sifatnya memang amat berbeza. Yang satu, tiada kuasa. Yang satu lagi amat berkuasa. Namun sebenarnya, kedua-duanya dihubungkan dengan satu hubungan. Dan hubungan ini boleh jadi samada disebabkan oleh ketakutan (fear) atau ketamakan (greed). Setiap mereka ini melakukan sesuatu atas sebab takut dihukum atau kerana imbuhan yang akan diperoleh.

Jangan samakan golongan ini dengan 'Pengikut' dan 'Ketua'. Kerana hubungan dalam konteks mereka ini lebih kepada kesetiaan (loyalty) dan kekitaan (togetherness). Inilah golongan yang sanggup melakukan apa sahaja demi kepentingan salah satunya. Pengikut berkorban untuk ketua, ketua bermatian untuk pengikutnya.

Walaupun bicara ini hanya dalam konteks interpretasi bahasa sahaja, tetapi Bahasa Melayu indah gubahannya. Satu objek dan perbuatan, lain namanya mengikut sifat.


hambamaya : kenapa gomen punya pejabat servisnya tak ampuh? cek balik suratnya -"saya yang menurut perintah".....



Thursday, August 6, 2009

Minority Rules? Can aaaa?..


Biasa kita akan dengar ungkapan "Majority Rules", di mana pihak yang ramai akan menentukan sesuatu perkara, melalui undian. "Majority Rules" adalah satu cara biasa yang diterima pakai oleh semua bangsa di dunia ini jika mereka memilih melalui undian. Sedikit anjakan paradigma, bagaimana pula kalau "Minority Rules"?. Pihak yang menerima undian paling sikit akan memerintah. Tak masuk akal? Tiada yang mustahil sekarang ini. Hehehe.. 

Wednesday, August 5, 2009

Again about perfect..


When we are talking about perfection, we can say that there are 2 types of perfection, at least from my point of view. There is over perfect, and there is naturally perfect. I like to say that over perfect is when you are going overboard in terms to get perfect, making you, at the end, seems like a freak. And there is naturally perfect, when you go by the flow with time and space, sailing smoothly through the rough sea. And that is what I call complete.

Tuesday, August 4, 2009

Buku, oh Buku...


I've some times tonight, and after Maghrib prayer, I think I'll go to some bookstores and look up for maybe a book or two for my reading pleasure. But Kuantan is not KL. Not many bookstore here. Dan yang sedihnya, hamba dapati, bukan sahaja di Kuantan, tapi satu Malaysia nih, yang banyak ada kat kedai buku mesti buku pasal masakan (no suprise since Malaysian pastime favourite is eating, not reading.. hehehe), pasal novel cinta. Tak banyak tentang perbincangan hidup, sosial, yang bawak kepala kita untuk berfikir. Kecewa. Last sekali hamba beli buku Sudoku. Hmmm... belasah jer la.. 

Sendiri pikir la...


Bila salah menari, maka lantai disalahkan. Bila tidak kenal diri, orang lain pula dituding jari. Hakikatnya, empunya diri yang tidak malu menyalahkan orang lain, macam lagu rakyat "Bangau, oh Bangau". Akibatnya, macam-macam masalah samada peribadi ataupun negara tidak dapat kita selesaikan. Ambil contoh masalah selsema babi yang makin menakutkan ini. Kalau semua orang ambil peranan, Insya Allah, boleh terkawal. Pandai-pandailah pakai topeng, basuh tangan, kurangkan social gathering. Ini tidak, bila dah kena kuarantin pun, masih lagi nak keluar-keluar. Bukannya nak panik atau jadi paranoid, tapi jangan lah pentingkan diri tu. Latest victim was a mother yang baru saja gave birth. Kesian betul... Again, I'm not pointing finger, but this is actually a reminder to myself..

Sunday, August 2, 2009

Lega..

Usai sudah satu lagi subjek. After learning the subject, I now realise one thing that I can relate to my life. We may still not know things that we actually applying!!! Syahdu...

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!