Wednesday, November 12, 2008

1001 Malam

Satu lagi lagu dari HambaMaya. Lagu lama, baru record. Enjoy..

Ini cerita 1001 Malam

Hikayat bermula di sebuah kayangan

Alkisahnya putera mencari si rupawan

Supaya hidupnya sentiasa berteman

Bersualah putera kasihnya si rupawan

Berhajatlah putera cintanya si rupawan

"Apakah syaratnya andai kau menjadi teman?"

Terkedulah putera mendengarkan jawapan

( * )

"Andaiku kau jadikan teman,

jangan ku kau bawa ke kayangan

kerana disana semuanya mimpi belaka"

aaaa... 1001 malam

Akurlah putera mendengarkan syaratnya

tinggallah putera bersama di dunia

luputlah semua saktinya si putera

angkara cintanya rupawan yang jelita

Ulang ( * )

Monday, November 10, 2008

Wayang



Banyak pulak cerita Norman Hakim sekarang ni ek..

Semalam takder kelas, jadi hamba boleh la tengok Melodi. Kesian pulak tengok Abby yang kecewa mintak cerai tak dapat. Si Norman Hakim pun menangis-nangis sampai basah misai "carik makan" dia. Baca pulak surat khabar, itu polis sudah cakap Norman Hakim sudah bikin calar pulak imej polis.. lawak..lawak..

Kepada Abby, harapnya dapat bersabar la. Biasalah, dunia artis..

Kepada En. Norman Hakim, wife come first!! Yang ko pi sebut nama minah tu apahal?

Kepada Tuan Polis, actually, tanpa bantuan Norman Hakim pun imej dah tercalar pun. Banyak gak polis yang kena tangkap khalwat kuar dalam paper.. hehehehehe...

Friday, November 7, 2008

Nasihat Cinta


Disebabkan aku pun telah dijangkiti mood untuk bercinta, maka entry di pagi Jumaat nih, berkisar serba sedikit pasal bercinta.

Waktu di Universiti dulu, lepas aku putus Cinta Besar aku, maka ramailah insan yang sekepala memberi pelbagai nasihat yang ntah apa-apa kepada aku. Antara nasihat yang bodoh masih aku ingat ialah:

1. "..Ada 3 benda menyusahkan rockers macam kita, cinta, cinta, cinta .."
2. ".. Selagi kau ingat kat budak tu, selagi itulah Bismillah pun kau tak boleh sebut betul-betul.."
3. " ..Kau tengok cerita Stephen Chow lagi bagus!!..".

Tapi antara nasihat yang paling aku ingat ialah:

"Ingat, kau ada banyak lagi cinta nak bagi kat orang lain.."

Regardless of the above, akhirnya aku pegang:

"Kalau kita terpikat dengan sekuntum bunga, maka kita akan buta keindahan seluruh taman. Kalau kita terpesona dengan terangnya satu bintang, maka kita akan rugi keajaiban seluruh langit malam. Tapi kalaulah bunga tu yang paling cantik, paling harum, dan bintang tu yang paling terang dan paling indah, pergi mampus dengan seluruh taman, seluruh alam"

Extreme sikit but that's who I am..

Thursday, November 6, 2008

Surat Untuk Obama


Kehadapan Presiden Barrack Obama,

Salam sejahtera diucapkan kepada tuan, semoga berbahagia di samping insan tercinta. Tahniah juga diucapkan kerana berjaya menjadi Presiden Amerika penggal ke 44. Lepas nih tempat kediaman rasmi presiden Amerika tak bolehlah lagi digelar "White House".

Sebelum itu saya ingin meminta maaf kerana menulis surat ini di dalam Bahasa Melayu. Bukannya apa, memandangkan tuan kini antara orang yang paling berkuasa di dunia, amat mudah rasanya untuk tuan mencari penterjemah Bahasa Melayu dan tak perlulah saya menyusahkan diri memikirkan ayat Bahasa Inggeris untuk tuan.

Tuan Presiden,

Diharapkan dengan kewujudan tuan di arena politik Amerika, maka tidaklah lagi negara tuan menjadi penyibuk di negara orang. Bak kata orang Melayu, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Mungkin tuan tak faham, tapi, buat-buatlah faham. Selama ni pun, Amerika memang suka buat-buat faham.

Semoga tuan juga boleh melakukan sesuatu ke atas dasar "double standard" terhadap orang Islam. Dengan idealogi demokrasi yang tuan jadikan dasar hujah, tidaklah ada lagi sebarang bentuk penindasan terhadap orang yang beragama Islam, walaupun saya tahu yang tuan tidak boleh melakukan apa-apa terhadap dasar Amerika dengan Israel.

Akhir kata, semoga perlantikan tuan ini boleh membawa perubahan kepada pemikiran politik Amerika dan juga pandangan orang luar yang dah menyampah dengan negara tuan kini.

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Dengan penuh kejujuran,

Hambamaya
6.11.2008

Wednesday, November 5, 2008

Hutang


Keluh resah hamba dibuatnya hari ni. Banyak betul orang datang pasal nak mintak nasihat. Sendiri punya diri pun bukannya pandai sangat nak bagi nasihat, tapi setakat yang hamba boleh tolonglah..

Kadang-kadang hairan jugak tengok manusia nih.. bila buat sesuatu, tak mau fikir dulu tentang akibatnya pada diri sendiri. Hutang buat berlambak sampai jumlah bayar bulan, lebih dari gaji sebulan. Ada tu pulak, cinta punya pasal sanggup buat hutang dekat Ah Long, bagi pinjam dekat ex-husband. Diulangi, ex-husband...

Ni nak pesan nih, kalau guna kad kredit tuh, sebelum swipe, cuba pikir boleh bayar tak, at least minimum payment bulan tuh. Bila nak buat hutang umah ke, kereta ker, pun sama, boleh bayar ke tak.. ni bila dah datang tukang tarik kereta kat umah, bila bank ugut nak lelong umah, barulah kelam kabut nak carik duit settle hutang..

Papehal pun, sesengkek mana pun lah korang, please, I beg you all, cubalah elak dari buat pinjaman dengan Ah Long or so called 'Syarikat Pinjaman Berlesen'. Nanti, keluar air mata berdarah pun tak guna..

Akhir kata, terimalah pantun nasihat dari hamba:

Buat baik berpada-pada,
buat jahat jangan sekali,
buat hutang tengok belanja,
jangan sampai tak cukup gaji.

hehehe..


Tuesday, November 4, 2008


Bila aku sayang
Engkau kata aku tipu
Bila aku diam
Engkau kata "..dah bencilah tu.."

Tapi aku paham
Kadang-kadang
aku terlepas pandang
Bila kau kesepian
Aku pula yang hilang

Dunia sekarang
memang macam-macam
24 jam
bukan lagi satu hari satu malam
aku banyak hal, kau pulak duduk diam

Bila selesai nanti
aku buat kenduri
Harap waktu itu
Kau boleh fikir sendiri
Bila semua orang duduk
Kita berdua berdiri..

~hambamaya~
4.11.2008

786 Alhamdulillah, Syukur...


Kebelakangan ni, semangat nak gi duduk oversea ni makin meluap-luap!! Ramai gak kengkawan aku yang dah pindah and akan pindah ke luar negara cari rezeki atau sambung belajar.. aku masih lagi kat sini carik peluang.. Yang terbaru, kawan aku yang kerja kat BPH tu dapat offer kat Arab Saudi, gaji sebulan RM25k. Gila!! Start tahun depan.

Jealous memanglah, tapi bagi aku rezeki masing-masing.. lagi pun, for the time being, alhamdulillah, hidup aku nih masih lagi di landasan yang aku dah rancang.. Lepas grad, dapat kerja, lepas tu beli kereta, lepas tu kawin.. rancang nak sambung belajar, dah sambung belajar.. memang syukurlah..

Masa duduk Johor dulu, aku duk dengan satu couple nih, abg Ismail n kak chris. Wife dia convert. Abg Ismail ni cukup simple. Aku mula2 cuba ikut style dia, tapi tak boleh, pasal aku ni banyak sangat kehendak. Ex-boss aku dulu pun ada cakap, "..nak bahagia senang jer, kalau kau rasa hidup kau dah cukup, mesti kau bahagia..",.. hmmm, yo lah tuuu.. cakap memang senang beb.. sebab tu lah Norman Hakim boleh carik lain.. hehehe..

Kesimpulannya, kalau dapat, bersyukurlah dengan apa yang ada, tapi kalau rasa diri tu boleh dimajukan dan diperbaiki, apa salahnya kita buat untuk kebaikan kita dan orang sekeliling yang kita sayang.

Monday, November 3, 2008

Ampunkan aku!!


Lama tak berdondang sayang, hari ni hamba kembali dengan lagu Melayu yang sama.. cak pong, cak pong!!

Sibuk sikit lepas Deepavali nih. Jadi tak menang tangan. Ada peluang tadi round-round jenguk umah kawan-kawan.. macam-macam cerita ada. Sedih ada, happy pun ada.. tapi biasalah, inilah dunia. Musti ada salah silap sikit-sikit dalam perbuatan kita.. Kalau tak nak salah, tak payah buat apa-apa.. tapi percayalah, orang yang tak buat apa-apa, dia telah melakukan kesilapan yang paling besar.

Aku pun ada buat salah.. sekarang nih pun masih melakukan kesalahan walaupun dah banyak kali mintak maaf atas kesalahan yang sama.. cuma, kalau boleh, kita kurangkanlah kesalahan dan kesilapan yang kita buat tu..

Hidup ni, kalau nak kata "tak nak buat silap lagi..", itu bohong lah.. lainlah kalau kita hero filem tamil yang sememangnya best sampai abis filem.. apa dibuat, mesti betul.. apa yang dicakap, itulah kebenaran.. cait!!

Jadi oleh itu, haruslah faham jua yang orang lain pun manusia dan boleh buat silap.. kalau boleh dimaafkan, kita maafkan.. tapi kalau dah asik buat silap jer, aku pun bengang!! Hehehe..

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!