Monday, September 29, 2008

Keris Berdiri


Ahmad Sabah, for your reference. Would appreciate your comment.

Wednesday, September 24, 2008

Lara Hanuman


Tiba waktu insaf, bila si Hanuman sedar yang dia bukanlah manusia tapi sebenarnya dewa, maka dia kembali memohon kembali ke langit. Lalu bertanya Empunya Kerajaan Langit, ".. saat kau kembali ke langit, maka hilanglah segala kemahuan yang engkau ada sewaktu engkau masih manusia. Menyesalkah engkau?..". "Tidak", jawab Hanuman. Bertanya lagi Empunya Kerajaan Langit, " Sebelum engkau ku angkat kembali menjadi dewa, adakah engkau mempunyai kata akhir sebagai manusia?..". Dengan nafas berat, bersuara si Hanuman,

" Aku telah menemui cintaku yang hakiki, tapi aku tidak menghargainya. Bila aku sedar akannya, maka itulah perasaan paling sakit yang tak pernah aku rasa. Hmm.. andai cinta ini mempunyai tarikh luput, biarlah selepas 100,000 tahun lamanya.."

Lalu Hanuman diangkat kembali menjadi dewa, tanpa sebarang ingatan terhadap cintanya..

Friday, September 19, 2008

Tarik Rambut..


Bosan betul hari nih.. Aku sorang jer. Kawan aku dgn clerk cuti. Kerja melambak macam tak habis-habis. System untuk buat kerja aku nih pulak slow nak mampus pasal ada problem dgn master server dekat HQ. Orang ramai pulak datang. Telephone line ada problem lak. Cuma boleh call out jer, call in tak boleh.

Tetiba dapat pulak email complaint dari sorang customer through my supervisor kat KL kata tak dapat call. Nak buat cerita, time dia datang aku tengah bagi kaunseling. Jadi kat depan takder la orang. Pintu depan tu memang sentiasa kunci takut orang masuk masa kaunseling. Aku pun email la balik boss aku tuh. Datang pulak sorang minah duk nangis-nangis sampai tak boleh nak cakap apa masa kaunseling. Aduh..

Nasib baik la aku ingat pesan kawan aku tuh. Kerja kat sini mesti pandai tarik rambut dalam tepung dia kata. Rambut tak putus, tepung tak selerak. Ha, ye lah.. lama-lama rambut aku yang putus berselerak kalau macam nih..

Thursday, September 18, 2008

SCAR TISSUE


Semalam aku belek-belek badan aku. Banyak betul parut cedera. Ada yang aku dapat masa kecik, ada yang masa tengah belajar. Pikir-pikir balik, semenjak aku dewasa ni, kurang dah parut. In fact, rasanya takder la kecederaan yang sampai meninggalkan kesan. If I read between the lines, mungkin pasal aku dah mengurangkan aktiviti ekstrim aku. Kalau dulu, parut-parut ni semuanya pasal perangai aku, samada terlebih nakal, atau sendiri punya cuai. But, semua parut ni ada cerita:

1. Kat buku lima, bergaduh dengan adik aku pasal bagitau parents aku ada makwe
2. Parut kat lengan kiri, adik aku sterika pasal gaduh jugak
3. Parut kat lengan kanan pasal terkena oven bakar kuih masa tolong nenek aku
4. Parut kat bahu kanan masa lompat dari tingkat 1, lari dari kena kejar warden kat asrama
5. Parut kat bulu kening, pasal gaduh dgn kawan kat bilik sumber
6. Parut kat pergelangan tangan masa mula belajar main sabit waktu silat

Ada lagi tapi kang korang mesti imagine yang bukan-bukan pasal aku. Hehehe.. Papehal, nak bagitau, walaupun parut-parut cedera nih menyebabkan kesan yang tak senang di mata, tapi itu semua sebagai peringatan kepada kita.

Yang penting, parut tu semua dah sembuh, because, ada parut yang, bila sampai waktu, dia berdarah balik. Sakit berdenyut-denyut. Itulah parut di hati. Yang boleh sembuhkan parut kat hati ni cuma masa...

Tuesday, September 16, 2008

Kenapa harimau mati meninggalkan belang?


I bet all of you have heard the phrase "Harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama". Frasa ni merupakan antara peribahasa Melayu yang glamer, seglamer Mem Aluya kita di Dubai. Hehehehe...

Kenapa agaknya tok nenek kita menggunakan harimau sebagai perbandingan, tapi tak guna kambing ker, lembu ker, ayam ker? Kalau lembu, lagi banyak dia tinggalkan ek, macam tanduk, kulit, daging, ..sampai taik dia pun boleh guna lagi. Hehehehe.. Macam biasa, tok nenek kita yang bijak pandai memang sengaja menggunakan harimau pasal zaman dulu, harimau ni dianggap haiwan yang tak berguna. Amat bahaya, selalu menimbulkan ketakutan bila ada, lembu, kambing dan lain-lain haiwan ternakan memang akan jadi mangsa kalau dia ada. Pendek kata, haiwan bermasalah la nih.. Tapi, walaupun rating dia tahap tu, bila dia mati masih meninggalkan something yang berguna. Bahkan, mahal pulak tu. Belang dia lah.. waktu tu, sesiapa yang pakai belang harimau ni, memang dasat dah, walaupun setakat buat wrist band jer.. hehehehe..

Tapi, manusia, kalau mati, habuk pun tak boleh pakai. Jadi bangkai membusuk. Kecuali pengamal ilmu hitam lah kot nak guna tengkorak.. hehehehe... itupun dapat free curik kubur. Apa yang boleh kita tinggalkan bila mati? Nama kitalah, samada nama yang baik atau buruk.. Macamner nak tinggalkan nama yang baik? Buatlah benda baik.. apa susah.. hehehe..

Jadi, salah satu perkara baik, tak payah la kita berdengki sesama kita. Tak kisah lah kita ni Melayu ker, Cina ker, India ker.. sendiri nak hidup, sendiri la tingkatkan daya saing.. bab dengki-dengki nih, bukan orang Melayu jer, Cina pun ada dengki, India pun ada dengki.. cuma diorang tak bising2, atau kita orang Melayu yang tak paham bila dia bising2.. Papehal, kawan sendiri, mesti kita back-up kan, betul? Heheheehe.. mestilah betul.. Hidup kawan sendiri!!!

Monday, September 15, 2008

Iyolah tu...




You Are a Pundit Blogger!



Your blog is smart, insightful, and always a quality read.

You're up on the latest news, and you have an interesting spin on things.

Of all the blogging types, you put the most thought and effort into your blog.

Truly appreciated by many, surpassed by only a few

Understanding la skit..


Once again, today I'm late for work. My daughter menangis semau-mau hatinya tak mau gi Taska. Last-last, I bribed her with a lolipop. Barulah dia stop crying. Hai.. anak sorang nih..

Sometimes, we wish that everybody will understand why we do the thing we do. Macam my daughter yang menangis tak mau gi taska, bukannya saja kita nak hantar dia ke tempat tu. But we have no other choice kan. Same goes to all the things we do in the past. Bukannya semua orang boleh terima and understand our reason. However, itulah realiti manusia. They will understand what they want to understand and *they will only see what they want to see (*yang ni cedok dari cerita Sixth Sense). Biarlah kita terang macamner pun, but they will not hear our explaination because telah dipekakkan oleh sebab mereka sendiri.

As an example, masa kita sekolah dulu, I believe ramai yang bercinta-cintun. Zaman sekarang ni biasalah. Tapi masa zaman aku dulu, agak terlarang. And at that time kita harap orang semua paham kenapa kita nak bercinta. Memang waktu tu sepatutnya kita belajar, tapi dah jatuh cinta beb!! Nak buat camnerkan?? Hehehe..

At the same time, mak bapak kita pun harap kita dengar reason diorang kenapa diorang tak bagi kita bercinta masa belajar.. but, as I told earlier, we only understand what we want to understand. Bila dah besar sikit, and bila dah jadi mak bapak, baru kita faham apa yang diorang rasa..

Kesimpulannya, sebelum kita buat apa-apa keputusan, harapnya we understand other people position also. Semoga dunia akan jadi lebih aman damai. Amin.


My Blogging Personality




Your Blogging Type is Confident and Insightful



You've got a ton of brain power, and you leverage it into brilliant blog.

Both creative and logical, you come up with amazing ideas and insights.

A total perfectionist, you find yourself revising and rewriting posts a lot of the time.

You blog for yourself - and you don't care how popular (or unpopular) your blog is!

Thursday, September 11, 2008

Air, Oh Air!!


Ada satu hari, dalam pencarian aku, aku bertanya dengan salah seorang insan yang aku jumpa di Kajang. "..kenapa air selalu digunakan sebagai penawar..?" Jawab beliau:

Allah Taala jadikan air ni sebagai makhluk yang ikut arahan dan makhluk yang paling sensitif. Kalu tak caya, air ni kalau kita letak gula jadi manis, letak garam jadi masin, and bila letak ubat, jadilah ubat.

Boleh terima. Pasal aku ada gak terbaca yang air ni sebenarnya mampu menyimpan tenaga. Sebagai bukti tenaga haba. Sesetengah saintis yang tak percaya dekat hantu pulak menyatakan yang hantu wujud disebabkan peninggalan gelombang negatif makhluk. Apa yang kita nampak adalah pembalikan semula gelombang negatif tersebut. Tapi medium apa yang digunakan untuk simpan gelombang negatif ni? Obviously air. Sebab itu, kita banyak dengar cerita hantu dalam bilik air, tepi sungai, dekat paya..

Ada satu petua nak dikongsi bersama geng sekalian. Bila minum air dengan kawan-kawan, janganlah cakap yang bukan-bukan depan air pasal apa yang dikatakan tu akan "direkod" oleh air tu. Bila kita minum, benda yang negatif tu akan masuk dalam badan kita dan merosakkan badan kita. Sebelum tidur pulak, amik air kosong and bisik kat air tu untuk sihatkan badan kita and minum separuh. Besok pagi bila bangun minum lagi separuh.

Selamat mencubo yo!!

Wednesday, September 10, 2008

Masih ada lagi..


Last night, aku buat satu research berkenaan tenaga.


Like we all know, tenaga adalah satu elemen yang tak dapat dihapuskan tapi dapat diubah. Sebagai contoh, kalau kita baling bola, ada tenaga yang terlibat. Tenaga tu akan sentisa wujud walaupun bola tu berhenti. Bola tu terhenti kerana berlaku perubahan tenaga apabila bergesel dengan udara yang menghasilkan pula tenaga haba.. haaa.. ajaib tak? Subhanallah..


Tapi macamana pulak dengan tenaga yang hidup? Maksud aku tenaga yang datang dari nyawa kita sendiri. Since semua benda menghasilkan tenaga, sudah tentu nyawa kita, nafas kita pun menghasilkan tenaga. Langsung aku teringat dengan YOGA yang Momok buat, TAI CHI, dan SILAT . Semua ini memerlukan satu gerakan berkoordinasi, bertujuan untuk menghasilkan tenaga.


Actually, benda ni semua kita boleh apply dalam kehidupan kita bila kita berhubungan dengan sekeliling kita. Bila kita memulakan sesuatu terhadap orang lain, samada benda yang elok atau tidak, perkara yang dilakukan tu sebenarnya mencipta satu tenaga dan disampaikan ke orang tu. Ingat, kalau benda elok yang kita buat, maka benda elok jugalah yang akan berkekalan. Kalau benda tak elok, maka benda tak elok tu jugak akan berkekalan. Walaupun kita ingat perkara tu dah selesai, hakikatnya ia masih wujud cuma dalam bentuk yang lain.. hehehe..

Monday, September 8, 2008

Whatever..


Mula-mula nak cakap tahniah kat Ratu Mem Aluya atas kejayaannya meniaga di Dubai. Boleh la lepas ni balik kampung kata ".. I dah ada business kat oversea tau..".. hehehehe.. kalau takder bakat and usaha, nak jual nasi ayam Alexander-Cleopatra pun tak laku.. hehehe.. bangga aku.


Anyway, another day of Ramadhan. And another 8 days di mana DSAI claims that he will take over the government. Hmmm.. Tak taulah samada akan berlaku atau tidak since Pok Lah kita telah mengatakan bahawa tidak akan ada ahli BN yang akan masuk acara lompat beramai-ramai. We'll look and see what will happen lah.. ek?


Kadang-kadang kita pun terpikir, apasal manusia sanggup buat apa sahaja ek? Ini adalah nyata, sampai wujudnya macam-macam teori pasal kelakuan manusia yang satu ni seperti teori Marchiavelli - manusia akan melakukan apa sahaja untuk mencapai keinginannya. Adakah ini disebabkan 100% arahan syaitan? Ataupun sebenarnya manusia itu sendiri? Kadang-kadang, kita sendiri nak berjaya, kita sanggup tendang buntut orang lain jatuh gaung. Tidak sedar ke yang buntut kita pun boleh jadi mangsa yang seterusnya? What goes around, comes around.


Lepas sahur tadi, lepas puas berfikir, aku pun buat kesimpulan. Manusia hidup atas pilihan dan keputusan yang kita buat. Syaitan hanya mengganggu kita dalam proses membuat keputusan. Keimanan dan kematangan kitalah yang akan menentukan kita memilih keputusan yang terbaik.


Betul ke? Sekali lagi, bak kata Nabil "Lu pikir lah sendiri".. hehehe



Friday, September 5, 2008

Sekali, mimpi daaa...


Macam biasa, selepas meronda seround-dua ke rumah geng-geng balikong, maka barulah hamba akan melepaskan sebatuk dua entry.


Sebelum tu, I wish to ask all of you a question. Korang tidur mengigau tak? Bercakap-cakap dalam tidur? I'm asking this question bukan pasal apa, but its actually happening to me. Risau nih.. sejak kebelakangan ni, my wife told me that I ni kuat betul mengigau.. sampai kadang-kadang kaki tangan pun naik. Yelah, bukan setakat takut terhentak isteri jer, tapi takut gak kalau ada rahsia-rahsia negara yang terlepas waktu tidur.


Puas sudah aku buat, wash my feet before I go to sleep, baca itu ini.. tapi ada jer butir-butir yang keluar.. ada sekali tu aku tersebut nama kawan isteri aku waktu tidur.. pagi tu terus isteri aku buat inquiry "..apahal sebut nama kawan orang dalam tidur nih?..".. kan tak pasal-pasal??..


Takper.. kita usaha lagi. Sebelum aku berjalan keluar waktu tidur, baik cuba cari penawarnya. Ke ada yang tau macamner? Hehehehe..

Thursday, September 4, 2008

Konangan den dulu..


Actually, kerja banyak nak buat. However, being a mere human, looking at the piles of proposals, hamba menjadi agak kurang bermaya. Maka hamba terpaksa menukar nama hamba menjadi HambaTakBermaya. Hehehe..


Masa belajar di Universiti dulu, aku and my friends cukup rajin ikut Operasi Khidmat Seni Masyarakat (OPKIM). 3 tahun aku belajar, 3 tahun ler aku ikut. OPKIM ni, lain sikit dengan OPKIM yang biasa. Since OPKIM kitorang dianjurkan oleh Bahagian Kebudayaan Universiti, so kitorang punya tugas ialah mengajar sekolah angkat yang terpilih tentang seni macam seni tari, seni teater, seni silat dan macam-macam lagi lah. Kitorang akan tinggal dengan famili angkat sepanjang program, biasanya seminggu. Macam aku, disebabkan aku ni lebih ke silat, maka aku pun ajar lah silat. Tujuan OPKIM ni ialah untuk menanamkan rasa minat orang ramai terhadap seni cara budaya kebangsaan. Hehehe..


Bagi aku & the geng, inilah peluang nak nak tengok tempat and negeri orang. Kitorang pernah duduk dekat one kampung in Balik Pulau, one in Pulau Tioman, and one in Seri Menanti. Selain itu, ini juga peluang untuk main-main mata dengan awek-awek tarian. Awek tarian kan cun-cun..?? Hehehe..


To my comrades i.e Abg Zaki and Adli.. semoga korang masih lagi bersilat..


Cerita Ghost


Sementelah hamba membaca blog Momok, maka hamba pun teringat kepada kejadian histeria yang giat berlaku di Sekolah Menengah Tanjung Lumpur, Kuantan sekarang nih. Hebohlah diperkatakan orang hingga terbit dalam surat khabar kisahnya. Tidak diketahui puncanya samada ianya perbuatan jiran halus kita ataupun hanyalah sakit psikologi semata-mata.


Teringat juga satu ketika di mana hamba telah bertanya kepada seorang datuk tentang asal terjadinya hantu-hantu nih. Maka berkatalah datuk itu, asalnya, syaitan dan iblis mempunyai kebolehan untuk merisik maklumat dari langit, yang diguna pakai untuk memperdayakan anak Adam. Tetapi apabila lahirnya Junjungan Besar kita, Nabi Muhammad sallallahu alaihi wa sallam, maka kelebihan ini telah tertutup kerana Allah Taala memerintahkan malaikat memanah syaitan yang cuba mengintip maklumat rahsia ini. Maka alkisahnya, syaitan-syaitan pengintip ini yang dipanah oleh malaikat bukan semuanya hangus dan mati. Ada yang akan terhempas ke bumi menjadi cacat, bisu, dan bahkan ada yang menjadi mereng. Maknanya, hilang sudah separuh kebolehan syaitan ini.


Syaitan-syaitan jenis inilah yang digunakan iblis untuk menakal, menakutkan manusia dalam usaha untuk melemahkan iman mereka. Oleh itu, hamba menyeru kepada diri hamba dan sahabat yang lain, kalau mampu, janganlah takut kepada syaitan-syaitan ini kerana sesungguhnya mereka hanyalah makhluk yang lemah jua.


Wallahualam.

Wednesday, September 3, 2008

Kopi Story


Tengah-tengah aku korek hidung semalam sambil minum kopi, aku teringat kawan aku yang sorang nih. He was the one who taught me on how to really menikmati air kopi yang kita minum.


Remember that our tounge ada tunas rasa kan? Tunas rasa ni gunanya untuk mengesan rasa manis, masam, masin dan pahit. Sebelum kita minum kopi kita, kita kena tahu elemen apa yang ada dalam kopi yang kita minum. Macam sesetengah kopi, bila sejuk sendiri (bukan pasal letak ais), dia akan ada rasa masam-masam sikit. This is my favourite kopi lah. Tapi ada yang pahit terus tak hilang. Jadi, kita kena gunakan elemen-elemen ni dalam masa kita minum kopi tu.


Bila kita minum kopi, take sometime to play it with your tounge a bit. Disebabkan tunas rasa untuk manis di hujung lidah, kita kenakan kopi tu di hujung lidah. Nak rasa masam lebih sikit, kita tahan kopi tu di sebelah tepi lidah. Last sekali, nak rasa pahit, tahan pulak di pangkal lidah. (aku pun tak berapa paham apa yang aku tulis sebenarnya.. hehehe).


Disebabkan aku terlalu enjoykan diri aku bila minum kopi, satu cawan kecik pun payah nak habis pasal aku minum sikit-sikit. Pergh... bak kata orang putih "sip by sip".. Tapi, aku tak minum Nescafe macam ni. Kalau minum Nescafe, mesti mau letak susu. Kalau tak aku loya-loya lepas tuh. Cik Lib lak ajar aku minum kopi dengan gula melaka. Kena letak lebih sikit la pasal tak berapa manis letak gula melaka ni. Cuma, lebih sihat katanya.


Hidup ni, macam kopi gak. Pahit-pahit kopi, kalau diletak gula, manis jugak.. hehehe

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!