Thursday, October 6, 2011

Harimau Mati Tinggalkan Belang, Steve Jobs Mati Tinggalkan Apple



Steve Jobs sudah tiada. Ya. Itulah cerita pertama bila hamba tengok kat Bloomberg hari nih. Tapi yang hamba nak cerita bukan pasal kematian Steve Jobs. Tapi tentang bagaimana Steve Jobs ni cukup berpegang teguh kepada pepatah nenek moyang kita "harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama" (walaupun hamba yakin yang dia sendiri tak pernah dengar orang cakap Bahasa Melayu dengan dia.. hohoho).



Encik Steve Jobs pernah berkata " Being the richest man in the cemetery doesn’t matter to me … Going to bed at night saying we’ve done something wonderful… that’s what matters to me."



Lalu apa yang terdetik di kepala hamba yang sentiasa kosong dan kadang-kadang serabut dengan perkara yang mengarut ini, untuk 'meninggalkan nama', memang kita kena 'tinggalkan niat untuk mendapatkan nama' bila membuat sesuatu. Pendek kata, ikhlas.



Sama jer bila beramal. Ingatlah janji kita tiap kali kita pacakkan kaki kita atas sejadah di awal solat kita. Ingat juga firman Allah "Katakanlah: sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah, Tuhan semesta alam. Tiada sekutu bagiNya; dan demikian itulah yang diperintahkan kepadaku dan aku adalah orang yang pertama-tama menyerahkan diri (kepada Allah)". (QS. Al-An'aam: 162-163).



Tuesday, September 20, 2011

Pemasaan Pak Mustar



Salah satu masalah dengan dunia ialah, dunia ini terikat dengan masa. Bukan setakat terikat, malah berbelit-belit, bersimpul-simpul dengan masa. Jadi, bila nak buat sesuatu, pemasaan atau timing mesti betul. Kalau timing tak betul, itu yang kita buat apa pun tak jadi. Tak percaya? Cuba tanya Fernando Torres (tak kenal? tanya Uncle Google) . Samada timing dia masuk Chelsea itu hari tak betul, atau timing dia tendang bola masuk gol sudah tak betul. Hohoho..



Dalam seni beladiri, silat contohnya, timing yang betul mustahak hatta berbunga sekalipun. Kalau tidak, 'sumbang' bak kata Pendekar Mustar. Dalam aikido, timing teramat penting dan untuk peroleh timing yang brilliant, kena rasa sendiri dalam latihan. Masalahnya, kita jarang dapat teka bila timing yang betul terutamanya dalam hidup.



Pendek kata, timing amat penting bila nak buat keputusan. Kadangkala keputusan yang diambil itu memang betul, tapi, bila timing ada sikit lari, itu yang tak berapa nak menjadi. Contoh, seorang wanita berusia 60 tahun ingin mengandung. Mengandung untuk dapat anak memang bagus, tapi timing kalau ikutkan sudah lewat amat. Petani pun kalau ada benih yang baik, tapi timing nak semai benih tak betul, pun tidak akan menjadi juga tanaman dia.



Sebab tu ALlah berfirman manusia ni akan rugi, dalam Surah Al A'sr (1-2) : "Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian." Pengalaman hamba, untuk dapat timing yang baik, kita kena sentiasa mencuba. Sambungan untuk Surah Al A'sr (3) : "kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh". Beramal itu sama ertinya bertindak. Bukan duduk saja dan menunggu.


Monday, September 19, 2011

Engkau Stress ke Maria?



Dalam pada dunia makin keluh kesah, kita pun sudah mula dengar jeritan batin umat. Jeritan batin ni walau tak kedengaran di telinga, tapi kelihatan pada mata, dan pada rasa.


Pergh, ayat pagi-pagi Isnin ni!! Jeritan batin ni kiranya macam stress la. Rasa marah, kecewa atau tak puas hati yang dipendam, maka lama-lama dia akan jadi penyakit jeritan batin ni. Semua orang akan stress. Cuma tuan-tuan hamba sekalian perlu pandai untuk urus stress masing-masing.


Ada banyak buku-buku yang hamba tengok ajar cara urus stress. Bagi hamba, selain dari cara yang dicadangkan, macam bersenamlah, fikir positiflah, pergi bertapalah, itu sebenarnya kaedah potong rumput jer. Yang patut buat ialah buang akar; kita kena elak punca stress tu. Kalau stress kat tempat kerja contohnya, berhenti jer lah. Hohohohoho.. er, itu kaedah extreme. Yang betulnya, kalau stress boss asyik marah-marah, jangan lah bagi dia marah. Al contoh.


Berbalik kepada punca, mungkin sebab kita stress, ialah kerana kita terlalu bergantung pada makhluk untuk tenangkan jiwa kita. Pergi clubbing, baca buku konon, tengok tv. Hohoho.. Ingat, apa-apa pun yang datang, itu dari ALlah semuanya, hatta stress pun. Jadi kita mohonlah pada ALlah biar ditenangkan hati. Sahabat sekalian "..Alaa bizikriLlaahi tatmainnal quluub.." (ArRad:28) - hanya dengan mengingati ALlah, hati akan menjadi tenang.



Tuesday, September 13, 2011

Ghairah Kaya




Semua orang nak kaya. Bukan kaya yang sapu kat roti tu, tapi kaya berduit. Fuh!! Kalau tuan hamba semua tanya hamba, " ...kalau engkau ada RM1 juta, apa yang engkau nak buat?..", hamba pun tak boleh nak menjawabnya. Pasal memang terlalu banyak perkara hamba nak buat dengan duit tu.


Dalam pada nak cari banyak duit tu, maka ramailah yang mencari kaedah untuk berduit. Ada guna cara betul, ada guna cara salah. Bila zaman makin moden, maka cari duit ni pun menjadi pelbagai. Yang mana sibuk berniaga, berniaga, yang mana gila melabur, melabur.

Cumanya, yang hamba sering tanya diri hamba, hidup kita ini memang cari duit je ke? Terlalu banyak perkara yang kita ingin, sampai terabai perkara yang perlu. Betul ker? Tak juga. Pasal dunia zaman sekarang ni, perkara yang perlu tu pun amat banyak memerlukan duit. Jadi, tidaklah salah cari duit, cuma biarlah kena gaya.

Ingatlah lirik lagu Herman Tino ".. harta bukan milikmu, untukmu hanya rezki, terkurang kumpul lagi, terlebih memberilah".


Monday, September 12, 2011

Cara Menjawab Exam (Untuk Mereka Yang Masih Kurang Ready)




Disebabkan musim peperiksaan sudah dekat, ingin rasanya hamba perturunkan ilmu zaman dahulukala untuk jawab exam, bagi umat-umat yang masih belum ready lagi. Tok nenek kita yang mana belum ready masa nak jawab exam dulu pun, dah lama buat kaedah ini, dan diperkembangkan lagi dengan daya inovasi Generation X dan Y kita.



1. Tengok orang sebelah. Cara paling tak banyak usaha tapi paling berisiko. Hanya boleh dilaksanakan jika ada penglihatan terbaik kiri dan kanan. Buat-buat lenguh tengkuk sikit, dan jeling kiri kanan. Tips: duduk sebelah budak pompuan. Diorang nih biasanya pandai. Diulangi - BIASANYA.


2. Tulis maklumat di tapak tangan. Juga merbahaya. Lebih-lebih lagi kalau tulis pakai pen biasa. Sila guna pen Kilometrico yang boleh dipadam guna pemadam pensil, pasal bila cikgu datang, senang padam. Tips: pastikan tangan jenis tidak berpeluh dengan banyak.


3. Tulis formula kat kalkulator. Kalkulator yang afdhal ialah kalkulator saintifik berpenutup. Berdasarkan pengalaman pengamal, kaedah ini jarang kantoi. Antara kaedah toyol yang terbaeeekkk!!


4. Antara kaedah terkuno, tulis di atas meja. memerlukan persiapan awal. Kalau kantoi, cakap la bukan sendiri yang tulis.


5.Tulis formula atas pemadam. Sebagai alternatif, boleh juga digunakan sebagai dadu bila terdesak untuk soalan objektif.


6. Zaman makin moden, dan toyol juga makin moden. Guna MP3 player. Rakam maklumat dalam MP3 Player pastu dengar masa jawab exam. Seswai untuk yang bertudung. Tips: Volume ditetapkan pada kadar yang sepatutnya. Jangan sampai pengwas dengar sama.


7. Tisu dan sapu tangan juga boleh menjadi medium masa exam. Pandai-pandai la buat lap hingus ke, peluh ke, meja ke. Tips: Seeloknya guna sapu tangan kain halus tu. Senang tulis.


8. Tulisan Magik!! Caranya: dua kertas diletakkan bertindih dan nota atau formula ditulis dengan menekan kuat masa pada kertas bahagian atas. Bawa kertas yang di bawah tu semasa peperiksaan sebagai alas jawapan.



Begitulah serba sedikit petua zaman dahulukala. Cuma sesiapa yang mengamalkan apa yang termaktub dia atas, sebenarnya amatlah malang kerana nampak sangat kurang bersedia. Bukan tak bersedia langsung, cuma kurang bersedia.

Friday, September 9, 2011

Sabar-sabar..



Cukai naik lagi. Kali ini, mangsanya tambah nilai untuk talian telefon bimbit. Bertenang, bertenang. Bak kata ex-bibik hamba dulu "Tak perlu ribut-ribut..". Kita tengok alternatif yang ada, andai rasa macam susah nak bayar kenaikan cukai kepada 6% tu.



1. Kembali guna kaedah zaman dulu untuk berhubung. Guna burung merpati ke, isyarat asap ke, tin susu sambung dengan benang ke. Pepandai la nak hidup.



2. Bela jin atau harimau jadian. Tiap kali nak hantar mesej, suruh jin/ harimau jadian hantar. Paling sesuai untuk mesej berunsur ugutan. Upah pun lebih kurang hisap darah gak (literally).



3. Duduk dekat dengan orang yang kita selalu hubungi sebelum ini. Contoh: Kalau selalu bergayut dengan girlfren/ boifren, untuk jimat, kita buat khemah belakang rumah dia. Asal rindu jer, ajak la dia borak.



4. Kita ikut cakap Karl Max, kita gulingkan jer kerajaan kapitalis tersebut.



Mengarut?



Memang la mengarut. Tapi zaman sendiri memang dah mengarut. Yang kaya makin kaya. Yang miskin makin tertindas. Cuma bagi hamba, janganlah diikut sangat dengan keadaan. Kita boleh jaga diri kita. Kawal diri kita. Cari jalan untuk atasi masalah ini. Ingat, ini pun ujian dari ALlah juga. Dan firman ALlah dalam surah Al Baqarah ayat 286 : ALlah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.



Yang lain-lain tu, biarlah puak-puak tu jawab dengan Tuan Segala Tuan kat "yaumala yanfa' maalun wa la banun" - hari di mana tidak berfaedah harta dan keturunan.

Thursday, September 8, 2011

Moh Kita Menangis Ramai-Ramai



Siapa yang tak pernah nangis? Kalau ada yang angkat tangan, samada dia tu keturunan Conan the Barbarian (sila rujuk filem CONAN THE BARBARIAN- 1982, skrip Subotai: He is Conan, Cimmerian, he won't cry, so I cry for him), atau memang ada masalah kat kalenjar air mata dia.


Menangis ni lemah? Tak elok menangis? Orang pompuan jer nangis?


Al kisahnya, bukanlah begitu. Menangis itu melembutkan hati. Memang benar hati kena kuat, kena gagah, kena tabah. Tapi, hati pun macam mata pisau. Kalau nak tajamkan mata pisau, tak bolehlah terus tenyeh dengan batu asah. Kena siram sikit dengan air. Baru senang untuk ditajam. Bila dah tajam, baru senang nak potong bawang. Hati juga begitu.


Kalau perlu menangis, menangislah. Ia nikmat Tuhan yang tidak sia-sia. Yang eloknya, bila menangis kerana ingatkan Tuhan kita, ALlah Yang Rahman. Lebih elok lagi bila menangis, kita amik iktibar kenapa kita menangis sambil ingat bahwa apa yang berlaku itu atas ilham Yang Punya Iradah, ALlahu Jalal.


Abu Hurairah radhiyaLlahu ‘anhu berkata, bahwa Rasulullah sallaLlahu alaihi wa sallam telah bersabda, “Tidak akan masuk ke dalam neraka, seseorang yang pernah menangis karena takut kepada Allah, sehingga air susu kembali ke putingnya, dan tidak akan dapat bersatu debu saat berjihad fisabillah dengan asap neraka jahannam”. (HR. Tarmidzi) - auka ma qal.

Wednesday, September 7, 2011

Buka Buku Baru



Rasminya hamba dah bergelar pelajar tua semula. Jadi kenalah hamba mula ulangkaji. Cuma yang bestnya, topik pembelajaran hamba sekarang berdasarkan apa yang hamba minat. Yang hamba risau kalau gagal buat pembelaan untuk tajuk kajian hamba. Tak kisah lah tu. Yang itu lama lagi.



Sekarang nih, orang sibuk nak tulis sejarah balik. Mat Sabu kata Mat Indera pejuang, waris kepada Pasukan Polis Bukit Kepong kata Mat Sabu buta sejarah. Prof. Khoo Kay Kim pulak kata Tanah Melayu tidak pernah dijajah British, hanya dinaungi sahaja. Macam-macam.



Sejarah itu pengajaran. Sejarah itu nasihat. Dan yang penting, sejarah itu fakta. Sejarah kalau tak diingat dan diajar, lama-lama jadi hikayat. Lepas itu dia jadi dongeng. Lepas itu jadi lagenda. Belajar sejarah bukan hanya ingat tarikh dan kesan kejadian, tapi kenapa kejadian itu berlaku. Lepas itu kita amik iktibar. Tokoh dalam sejarah adalah elemen. Samada tokoh itu jadi pahlawan atau jadi setan, mereka adalah elemen.



Nampaknya, tatacara kita hari ini dalam menangani masalah, seolah-olah memang tak ambil tahu langsung tentang sejarah.


Monday, March 28, 2011

Parkour Revisit!!


Sekarang nih tengah mood nak parkour semula, macam dulu-dulu kat Johor. Pergi mana-mana, asik nak berlari, lompat sana-sini. Pergi masjid pun ikut jalan straight yang cepat tapi kena panjat sana, lompat sini. Rasa macam budak-budak balik pulak. Tapi, memang best. Rasa semangat, badan rasa fit, yang peliknya, fikiran pun rasa lebih berani dan terbuka. Cubalah sendiri!! Hohohoho.. (macam iklan syampu lak, exclude the hohohohoho..)



Thursday, March 10, 2011

Balik Soromban Esok Kito!!!!


Minggu ni hamba cadang nak balik kampung halaman di Seremban. Lama dah tak balik. Tapi balik sorang jer. Hohohoho...

Jadi cadangannya, disebabkan lama dah tak bermeditasi, ingat pagi Sabtu tu nak pergi cari sungai dan nak bertafakur. Hohohoho.. orang ingat bertafakur ni perkara-perkara mengarut. Tapi sebenarnya, ia boleh merehatkan minda. Orang-orang di Barat pun dah mengakui kaedah ini sebagai terapi minda mereka. Istimewanya, orang Melayu, kita ada kaedah kita. Ada orang panggil bertapa, tapi hamba lebih suka panggil bertafakur.

Oleh itu, kiranya pagi Sabtu ni, boleh la hamba cuci-cuci aura nih, pasal banyak sangat dah terpengaruh dengan aura negatif waktu kerja hamba, yang terpaksa berhadapan dengan masalah ajer. Hohohohoho...


Tekadku (Tajuk macam cerpen Dewan Siswa..)


Ok. Hamba dah buat keputusan untuk sambung lagi belajar. Lepas konvo itu hari, jiwa rasa kosong lak. Tetiba dapat ilham baru, terus buat wang pos, register, and proposal pun dalam 45% dah siap. Nasib la. Sekurang-kurangnya, biar nampak sikit usaha. Idea tengah berlambak nih, jalan biar terus.

Sekarang tetiap malam baca jurnal. Buat literature review. Moga Allah mudahkan jalan. Amin. Buat isteri tersayang, keluarga dan sahabat, moga terus sokong hamba!! Hohohoho..

Wednesday, March 9, 2011

Kejadian Di Pejabat Pos


Itu hari pergi Pejabat Pos nak buat wang pos. Tapi hamba dah silap pergi, pasal orang tengah sibuk bayar saman ekor. Jadi itu Pejabat Pos sudah jadi macam orang pergi tengok gigs. Punyalah ramai. Hohohoho..

Disebabkan kesuntukan masa, hamba minta tolong la dengan seorang auntie ni tolong buat wang pos, kebetulan turn dia. Dia ok jer, mungkin pasal tengok hamba punya muka kesian. Tapi kerani pejabat pos tu tak bagi pulak. Fine, tapi cakap ler elok2.. bikin hamba panas jer. Tetiba jer rasa nak santau minah tu. Ceh.. tapi hamba dengan penuh gentleman cakap terima kasih kat auntie tu dan cabut. Sambil jalan tu, hamba kentut sekali. Padan muka. Hohohoho..

Esok pagi tu dia ada lagi, tapi hamba berurusan dengan orang lain jer. Kalau tak, sia-sia la kentut hamba itu hari. Hohohoho..

Saturday, March 5, 2011

Tanam Pokok Jambu


Hari ini hari cuti. Dan hamba manfaatkan dengan berehat dengan anak dan isteri. Tapi rehat-rehat saja pun tak best. Hamba pergi nursery, carik anak pokok jambu batu nak tanam. Beli anak pokok kecik harga RM10 jer. Beli sikit pasu dengan pokok bunga gak untuk tambah seri laman rumah.

Petang tu jugak hamba tanam. Tukang jual tu kata, dalam 8 bulan ke 10 bulan, boleh la berbuah. Seronok lak rasa bila pikir boleh makan buah jambu tanam sendiri. Gambar? Malas ler nak amik gambar post kat entry nih.

Dalam pada hamba tanam jambu tadi, tetiba rasa nak berenti kerja jual sayur jer. Hohohoho.. hamba enjoy tanam-menanam nih.



Tuesday, March 1, 2011

Main Jauh-Jauh


Politik? Mintak maaflah, hamba tak pandai. Dan hamba nasihatkan sesiapa yang tak pandai politik, duduklah jauh-jauh. Cukuplah kita ambik tahu jer, tak payah lah pulak kita menambahkan kerumitan politik ni. Kononnya nak berbakti, tapi bila ada kuasa, jadi gila pulak. hohohoho... Bagi hamba yang paling penting bagi orang yang tak pandai politik macam hamba ni ialah, kita letaklah sikap kita atas satu prinsip dan peganglah.

Hakikatnya, yang buat politik ni jadi rumit pun adalah disebabkan orang yang main politik sekarang nih. Terlalu politik sampai lupa yang rakyat mual. Terlalu politik sampai lupa yang rakyat ramai yang dah pandai. Kalau boleh semua perkara nak dipolitikkan. Agama, bangsa, nilai; kalau tahik yang keluar dari buntut lembu tu boleh dipergunakan, itu pun akan dipolitikkan.

Politik tak hina dan keji.. cuma terpalit dengan kehinaan dan kekejian jer.. hohohoho..


Monday, February 28, 2011

Kira-Kira Dosa


Ni hamba nak tunjuk satu kira-kira. Kira-kira mudah, tapi tujuannya penting.

Katakanlah umur kita pencen ialah 55 tahun dan kita baligh pada umur 12 tahun.
Oleh itu beza antara 55 tahun dan 12 tahun ialah : 55 - 12 = 43 tahun

Kemudian, dalam satu tahun ada 12 bulan dan purata 365 hari. Oleh itu 43 tahun ada lebih kurang 15,695 hari.

Maka, kalau dosa kita dikira pada tahun kita baligh iaitu sewaktu umur kita 12 tahun, dan kita pulak MATI waktu umur kita pencen i.e 55 tahun, dengan andaian bahawa SATU HARI SATU DOSA, maka bila kita mengadap Allah s.w.t, kita akan bawak 15,695 dosa bersama kita. Itu kalau kita andai satu hari satu dosa. Kalau sepuluh dosa?

Hakikatnya, hamba pun tak nak buat entry ni pasal diri sendiri pun lintang pukang, tapi hamba rasa, bila kira-kira macam ni, sekurang-kurangnya kita semua boleh ambik iktibar dan inisiatif untuk banyakkan lagi kebaikan kita.

Jadi, apa tunggu lagi? Kiralah.


Thursday, February 24, 2011

Pilih-pilih Untuk Biadap


Orang kita ada satu tabiat yang hamba perasan iaitu "memilih dengan siapa dia nak bersopan, tapi biadap dengan semua orang". Sepatutnya kita ni "bersopan dengan semua orang, dan biadap dengan orang tertentu"..hohohohohoho. Dan di pejabat hamba ni, teori di atas memang terjadi. Bila orang datang nak mintak tolong, punyalah manis mulut. Tapi bila jumpa kat luar, nak senyum kat kita pun susah. Buat tak kenal jer.. hohohohho.

Jangan ler pilih orang-orang yang berkepentingan jer untuk kita pamerkan budi bahasa kita, tapi dengan orang-orang yang lain kita buat kurang ajar. Kalau orang tu title dato' , baru kita terhegeh nak tunduk-tunduk depan dia, layan baik-baik. Tapi kalau nampak macam orang kampung sikit, macam itu lesen untuk kita jadi kurang ajar lak dengan dia..hoohoho. Padahal, dato' tu lagi penyangak; makan rasuah, bagi rasuah, gelap duit syarikat... hohohoho..

Wal akhiru kalam, budi bahasa kita ni untuk semua orang atas dunia, tapi biadap dan kurang ajar kita sepatutnya untuk orang yang biadap dan kurang ajar jer. Hang Jebat pun cuma biadap dengan sultan dia, dengan orang lain dia bersopan santun..Hohohohoho...


Monday, February 21, 2011

Yang Tersuci


Semua orang tahu agama itu perkara suci. Tak kiralah agama apa pun. Setiap agama itu memang disucikan walaupun agama yang disucikan Allah sendiri hanya Islam. Dan apa sahaja yang beragama atau KELIHATAN beragama akan nampak suci. Sebangsat-bangsat makhluk, kalau dikait dengan agama pun, pasti akan jadi suci.

Oleh itu, atas teori mudah ini, maka ramai yang cuba kelihatan suci dengan menjadikan diri beragama, sekaligus mendapat kepercayaan awam. Tak percaya?

1. Cuba tengok pesalah yang keluar mahkamah. Kalau lelaki, hatta perogol bersiri/ pembunuh, pakai ketayap, yang pompuan pakai tudung.

2. Makanan letak logo halal, walau guna lemak binatang tak sembelih, masih laku di pasaran, orang tak banyak tanya.

3. Nak jual kismis? Nak jual madu? Cuba letak hadith nabi kat label, gerenti beres!!

Dan banyak le lagi contoh-contohnya yang kat luar sana, khas untuk orang yang berfikir. Hatta blog nih pun, kalau hamba guna ayat-ayat arabic mesti boleh jadi laman web soal jawab agama, walaupun hamba takder degree syariah atau kelulusan JAKIM... hohohoho.

Agama memang menyucikan. Andai kita betul-betul untuk mencari keredhaanNya sebagai hambaNya. Kalau kita guna nama AGAMA untuk tujuan duniawi, maka di dunia mungkin terlepas, tapi di Padang Masyar sana, kita menjawablah dengan Zat Yang Maha Suci itu sendiri. WaLlahu a'lam.

Saturday, February 19, 2011

Air Liur dan Cacing


Dulu masa kecik pernah ikut ayah pergi memancing dan menjala dekat sungai hujung kampung nenek. Pak Itam dengan Allahyarham Pak Daud pun ada. Masa sangkut cacing kat mata kail, hamba tengok ayah ludah cacing tu. Hamba tanya kenapa buat macamtu? Ayah kata, kita makan pun nak garam biar masin, ikan pun nak makan cacing mesti ada masin-masin sikit. Hamba percaya jer. Tak sampai setengah jam kat situ, hamba pun balik pasal boring pasal tak dapat buat apa-apa. Jangan kata nak pegang joran, masuk sungai pun tak boleh. Tapi tengahari tu, makan ikan talapia goreng berlada sampai muak, hasil menjala.

Bila dah besar ni, hamba terpikir sendiri. Air liur ni bukan ke beralkali? Dah tu, buat apa masin lak? Air liur memang masin ke?

Note: Gambar di atas bukan gambar sungai di hujung kampung nenek, tapi sungai kat Australia nun. Sungai kat hujung kampung tu selayaknya sekarang digelar "Encik Parit".


Thursday, February 17, 2011

Pengurusan Kewangan in C Major


Entry kali ini bukan berniat untuk menukarkan blog hamba jadi blog pengurusan kewangan. Cuma kalau boleh nak juga cuba-cuba ingatkan kawan-kawan dan diri sendiri.. hohohoho... Orang kata SUSAH nak buat pengurusan kewangan. Dan hamba memang SOKONG. Hakikatnya, pengurusan kewangan bukan hanya perlu ada kemahiran teknikal jer, tapi emosi pun mesti mau KUAT. Urus kewangan ni, samalah jugak kita urus nafsu kita. Memang tak pernah habis perkara yang kita nak, tapi, kita kena tau lah macamne nak urus. Mesti mau SABAR. Jangan mudah TERPENGARUH. Biar orang kata kita kedekut. Tapi kita kedekut bertempat. Kena tau apa KEPERLUAN kita, dan mana satu KEINGINAN kita.

Pendek kata, biarlah orang kata apa sekarang ni. Jangan biarkan persepsi orang gugat perancangan kita. Kalau dah ada rancangan, ikut perlahan-lahan. Pedih tengok orang pakai kereta besar sekarang takpe, janji masa depan kita (ikut pelan kita) secerah pawana.. hohohohoho...

Wednesday, February 16, 2011

Terbang Dengan 2 Sayap

Dalam pada tengah berfikir-fikir, hamba perasan yang hidup ni perlukan 2 perkara, 'takut' dan 'harap'. Kalau tiada satu dari 2 perkara tu, ibarat kita terbang menghadapi dunia ni dengan sebelah sayap. Perlu ada 'takut', barulah kita tak berani sangat nak buat perkara-perkara yang boleh membahayakan, takdelah berani sangat nak amik risiko. Perlu juga ada 'harap', supaya kita tak takut sangat dengan dunia ni, dan takdelah jadi orang yang tak nampak rahmat Allah.

Contoh ekstremnya, kalau ada 'TAKUT', orang yang ada darah tinggi takdelah rasa nak makan daging kambing sangat, tapi, disebabkan 'HARAP'nya ada ubat, maka bolehlah dia sental jugak... hohohohohoho... lebih kurang macam itulah.

Hidup. Kalau tak berani amik risiko, kita akan ketinggalan, tapi, amiklah risiko yang kita semua boleh hadapi. Hohohoho..


Saturday, February 12, 2011

Husni Diberak & Ikhwanul Muslimin


Pengunduran bekas Presiden Mesir; Husni Mubaraq sekarang dah jadi satu sejarah dalam dunia. Lepas 30 tahun memerintah sebaik kematian Anwar Sadat, En. Husni ni lah pulak yang amik alih rejim kuku besi di Mesir. Ikhwanul Muslimin, yang diasaskan Imam Syed Hassan Al Banna pulak ialah badan yang sudah lama menentang rejim kuku besi dan polisi-polisi si Husni Mubaraq. Berapa ramai pulak ahli Ikhwanul Muslimin yang kena penjara dan bunuh dek Husni Mubaraq.

Dan kini, Mesir sudah bebas dari Husni Mubaraq, tapi bagi hamba, Ikhwanul Muslimin masih belum boleh berkata MEREKA SUDAH BERJAYA. Kenapa? Pasal la nih, tentera pulak yang amik alih pemerintahan. Dan kita tidak akan tahu sampai bila dan bagaimana pulak proses peralihan yang tidak teratur ini akan berlangsung. Rakyat Mesir mungkin akan terpaksa berjuang lagi. Ikhwanul Muslimin mungkin akan terpaksa bangun lagi. Dan jangan lupa, masih ramai lagi kuncu-kuncu Husni Mubaraq di Mesir.

Cuma harapnya, revolusi ini akan membantu perkembangan Islam yang lebih tulus di Mesir dan bukan hanya untuk politik semata-mata.


Friday, February 11, 2011

"Jom, ke masjid kita!!"


Lepas solat Jumaat, sesambil dengar imam berdoa, tetiba hamba terfikir. Untungnya benda-benda mati yang dijadikan bahagian masjid ni. Batunya, simen, jam dinding, tiang, hatta karpet kat masjid ni pun. Kalau nak banding dengan barang-barang yang guna untuk buat istana tu lah. Kalau karpet kat istana tu, orang pijak dengan kasut, orang calit taik hidung kat dinding. Kalau kat masjid, hapak-hapak karpet masjid ni, masih lagi orang sujud. Nak buang taik hidung merata-rata kat masjid pun pikir banyak kali takut malaikat sepak nanti. Hohohoho...

Jadi, kalau benda yang mati pun bila dikait dengan masjid jadi mulia, inikan pula insan macam kita nih, makin naiklah darjat kita disisiNya. Jadi hamba berazamlah, kalau boleh nak ke masjid setiap waktu solat. Insya Allah. Jom ke masjid!! Hohohoho...

Thursday, February 10, 2011

Encik Maaruf dan Encik Mungkar


Pernah dengar "amar maaruf nahi mungkar"? Mesti pernah punya. Yang tak pernah tu mesti dulu kat sekolah belajar Pendidikan Moral. Hohohoho... Kalau tak tahu jugak, maknanya lebih kurang, menyuruh berbuat yang baik, dan menghalang perkara-perkara yang mungkar. Hamba pun bukan pandai sangat bahasa Arab nih, setakat Bahasa Arab Komunikasi and Bahasa Arab Tinggi lulus SPM jer.. hohohoho. Enough riak-riak.

'Amar maaruf'' dan 'Nahi mungkar' ni mesti seiring. Jangan asik ajak buat baik jer, tapi bila nampak benda yang bathil kita senyap. Contohnya macam kita suruh orang berak dalam tandas, tapi bila nampak orang berak merata tak nak tegur pulak... hohohoho.

Sempena Valentine Day ni, kalau ada yang tak suka kena tegur agar jangan menyambutnya, cubalah faham peranan kami yang cuba untuk beramal dengan konsep 'amar maaruf nahi mungkar'. Hohohoho..


Kemaslahatan Umum

Teringat pulak dengan satu peristiwa bila hamba berkata pada seseorang , "... kalau semuanya kena ikut kemaslahatan umum, baik tak perlu undang-undang..". Punyalah mengamuk orang tu pasal dikatanya hamba ni tolak pandangan ulamak.

Hohohoho... hamba diam jer, tapi kalau kemaslahatan umum tu atas prinsip untuk senangkan "umum yang tak berapa umum", itu kemaslahatan sementara namanya. Yang bathil tetap bathil, kenapa perlu diubah atas prinsip nak senangkan orang lain?

Itu macam, kalau ada pemimpin yang majoriti rasa korup, maka kita bunuh jer lah dia pasal untuk "kemaslahatan umum".. hohohoho... Tapi itu contoh ekstrim, jangan la buat pulak. Nanti ada pulak masuk parlimen nak kerat telinga YB pasal tak nak dengar aduan rakyat yang sememangnya untuk kemaslahatan umum. Hohohoho..

Wednesday, February 9, 2011

ACT OF GOD


"Act of God" maknanya lebih kurang macam perkara-perkara yang berlaku di luar kawal manusia. Hamba takde masalah dengan frasa ni, cuma tidak berapa setuju kalau perkataan "God" itu digunakan untuk menutup kesalahan-kesalahan manusia sendiri. Dalam bolasepak kita ada "Hands of God". Dalam masalah psikologi kita ada pulak "Voices of God". Ini semua, bagi hamba, last resort kita untuk menyelamatkan diri dan menutup kesalahan sendiri dengan bersembunyi di sebalik nama Tuhan.

Bila berlaku sesuatu, bukannya kita salahkan Tuhan, tapi kita redha pasal kita hambaNya. Dan jangan pulak jadi Maradona atau pembunuh-pembunuh gila yang lain bila dah terang-terang salah, petik nama Tuhan untuk cover kebodohan kita. Hohohoho..


Tuesday, February 8, 2011

Penyakit Rohani


Dunia sekarang macam-macam penyakit. Bukan sahaja penyakit fizikal, tapi penyakit-penyakit rohani pun banyak. Hamba pun rasanya masih belum sembuh-sembuh lagi penyakit rohani yang hamba hidapi. Itu hari rasanya sembuh sekejap, tapi sekarang dia datang semula. Bukan satu, tapi macam-macam pula yang datang berjangkit pada hamba. Penyakit malas tak payah cerita la, sekarang nih penyakit bosan, penyakit kecewa, penyakit dengki, penyakit besar diri dan bermacam-macam lagi lah penyakit rohani yang datang bertimpa-timpa. Kadang-kadang terasa macam nak masuk dalam hati ni, buat "spring cleaning".


Mungkin pasal hamba sudah masuk ke fasa hidup yang lebih serius. Dulu, tak berapa nak fikir sangat pasal keluarga dan diri, tapi sekarang, perlu ada perancangan yang betul. Hamba harap yang terbaik sahaja dari Allah untuk diri dan keluarga. Sesungguhnya, hanya Dia yang tahu yang terbaik untuk kita semua.

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!