Dulu masa kecik pernah ikut ayah pergi memancing dan menjala dekat sungai hujung kampung nenek. Pak Itam dengan Allahyarham Pak Daud pun ada. Masa sangkut cacing kat mata kail, hamba tengok ayah ludah cacing tu. Hamba tanya kenapa buat macamtu? Ayah kata, kita makan pun nak garam biar masin, ikan pun nak makan cacing mesti ada masin-masin sikit. Hamba percaya jer. Tak sampai setengah jam kat situ, hamba pun balik pasal boring pasal tak dapat buat apa-apa. Jangan kata nak pegang joran, masuk sungai pun tak boleh. Tapi tengahari tu, makan ikan talapia goreng berlada sampai muak, hasil menjala.
Bila dah besar ni, hamba terpikir sendiri. Air liur ni bukan ke beralkali? Dah tu, buat apa masin lak? Air liur memang masin ke?
Note: Gambar di atas bukan gambar sungai di hujung kampung nenek, tapi sungai kat Australia nun. Sungai kat hujung kampung tu selayaknya sekarang digelar "Encik Parit".
3 comments:
Kat Ostoliyar ada KTK yang besar baldi kan ? Mesti ada kat sungai tu. Eeeee...
Petua org dulu2 memang gitu, umpan diludah sbg azimat supaya ikan terliur........................hihihihi
hohohohho... KTK boleh gak buat umpan... : )
try gak ludah meludah ni tapi tak berapa mnjadi ler... hohohoho..
Post a Comment