Tuesday, October 21, 2008

Perfect vs Complete


Tengah-tengah meleleh hingus ni, terfikir pulak satu perkara tentang perangai manusia atas bumi nih, iaitu kecenderungan untuk mencari sesuatu yang sempurna, perfect!!

Contohnya, bila nak carik pasangan, kita pasti inginkan yang perfect di mata kita. Bila anak kita amik exam, kita expect diorang akan dapat perfect A's. Bila kita nak jawapan, kita nak jawapan yang perfect. Pendek kata, semuanya kita nak perfect.

Tapi hakikatnya, susah nak dapatkan yang perfect ni. Jadi bila tak dapat yang perfect, maka kita pun jadi kecewa, demotivated, hampa..

Jadi hamba sarankan, instead of looking for perfection, why not kita finding the way of completion. Instead of perfect, apa kata kita cari yang complete. Contohnya, bila kita carik pasangan, tak perlulah perfect sangat sampai hidung kena mancung, betis biar macam bunting padi.. cukuplah biar ada hidung and ada betis..

You get what I mean? Ahaks...

Monday, October 20, 2008

Rintihan Budak Hingusan


Ohh, selsema..
kenapalah engkau menyerang di waktu
aku tengah banyak kerja..
di kala hari Isnin yang memerlukan
banyak tumpuan mental dan tenaga

Ohh, selsema..
setiap saat aku harus mengesat
setiap titis hingus yang meleleh
kadang-kadang sampai tak sempat tisu kucapai
aku guna tangan dan aku balas pulak kat kerusi ofis

Ohh, selsema..
Di hari Isnin ini
kau telah menjadikan aku
budak hingusan
literally..

~hambamaya~
20.10.2008

Friday, October 17, 2008

Nilai Kito!!


Today, I went to the office alone. Masa lepas hantar my daughter to her Taska, tetiba aku terfikir tentang "nilai" @ "value" dalam hidup kita nih.


Kita selalu dengar orang cakap pasal "..nilai-nilai yang baik..". Dan setiap orang sebenarnya mempunyai nilai walau serendah mana pun nilai dia. However, manusia terlalu prejudis bila memperkatakan tentang nilai. Bagi aku, nilai ni bukan dilihat dari satu aspek sahaja, tapi dari pelbagai sudut kehidupan. Of course, jiwa yang baik dizahirkan dengan perbuatannya. Tapi jangan juga kita lupa, perkara yang lahir tak semestinya itu yang hakikat. Ustaz pun sekarang ni dah pandai ambik kesempatan macam yang aku baca dalam surat khabar baru-baru nih.


Jadi, di mana letaknya nilai? Untuk soalan ni, aku ada satu jawapan yang pasti!!


Nilai terletak di Negeri Sembilan!!! Hidup Nilai 3!! Hehehehe...


Monday, October 13, 2008

Arghhhhhh!!!!

Tak boleh dengar lah lagu nih... sakit jiwa tiba-tiba!!


LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!