Tuesday, August 14, 2012

Alalala Tok, Jangan Saman!!

Raya sudah dekat. Dan masa inilah yang dinantikan oleh orang-orang di perantauan macam hamba untuk pulang ke desa tercinta (cumanya tahun ni hamba tak balik Soromban Tanah Beradat T_T ). Dan pada waktu-waktu beginilah cuti abang-abang polis trafik dibekukan semata-mata nak jaga keselamatan kita (?) di jalanraya. Jadi kita boleh bayangkan betapa tensennya abang-abang polis kita yang tak boleh beraya pasal kena jaga orang yang dia sendiri tak kenal tak kira siang malam.

Oleh itu, hamba nak bagi tips kepada sahabat-sahabat sekalian sekiranya ditahan polis atas kesalahan trafik, tolong jangan guna alasan-alasan atau kaedah di bawah kerana ini mungkin akan menaikkan tekanan darah dan memekatkan hemoglobin abang polis trafik tadi:

Bila bawak lebih laju dari had dibenarkan : Mintak maaf abang polis. Saya bawak makanan beku kat belakang untuk jamuan hari raya ni. Nanti kalau lambat, dia busuk.

Naik motor tanpa road tax : Nampak jer polis, terus bawak motor atas rumput. Bila kena tahan, polis tanya mana road tax, dia jawab "Saya tak guna jalan, boss. Saya bawak atas rumput ni"  P/s: Ini adalah cadangan dari Ustaz Azhar Idrus sendiri semasa ceramahnya ^_^ ..

Kantoi guna telefon bimbit sewaktu memandu : Nampak jer polis terus buat-buat guna telefon bimbit jadi alat pencukur. P/s: Ini kisah benar. Sewaktu hamba berborak dengan sorang abang polis ni, dia kata orang lelaki selalu buat macam ni.

Memotong di garisan berkembar : Bila kena tahan dengan abang polis, dia pun jawab " ..semalam saya tengok ada lori buat. Tak kena saman pun. Ini tidak adil!! .. "

Hamba bagi 4 jer lah. Malas pulak nak taip panjang-panjang bulan puasa nih. Sebenarnya, nak suka-suka jer. Maklumlah, nak raya. Di kesempatan ini hamba nak mohon maaf kalau ada salah dan silap dalam artikel hamba. Dan moga amalan kita di bulan Ramadhan ni diterima ALlah Yang maha Esa. Selamat Hari Raya Idul Fitri.

TaqabbalaLlah minkum.. Insya ALlah


No comments:

LAGU AKU

Loading...

NOBAT


Get Music Tracks! Create A Playlist!